Τελευταία Νέα

Ποιοι έχουν δεύτερη ευκαιρία για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

 Προθεσμία μέχρι την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου έχουν όσοι υπέβαλαν αρχικές αιτήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, για να οριστικοποιήσουν το αίτημά τους, ενώ από τις 3 Φεβρουαρίου ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τις νέες επιχειρήσεις, καθώς και όσους «κόπηκαν», με βάση τα αρχική διαλογή.


Σήμερα καταβάλλεται η δεύτερη δόση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, σε περίπου 100.000 επιχειρηματίες που οριστικοποιήσαν το αίτημά τους στις προηγούμενες μέρες, ενώ θα ακολουθήσει και νέα πληρωμή την επόμενη εβδομάδα.

Από τις 732.968 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, δικαιούχοι επιλέχθηκαν μόνο οι  361.888 ή το 49,4%, ενώ απορρίφθηκαν οι αιτήσεις των 371.080 επιχειρηματιών ή το 50,6%. 

Από τους 361.888 που χαρακτηρίστηκαν δικαιούχοι, μέχρι και χθες είχαν οριστικοποιήσει το αίτημά τους οι 311.707 και απομένουν άλλοι περίπου 60.000 να υποβάλουν την οριστική αίτηση, μέχρι την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου.

Ανοίγει η περίμετρος των δικαιούχων

Ταυτόχρονα εντός των ημερών, θα εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση, με την οποία θα δίδεται η δυνατότητα λήψης Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 και από επιχειρήσεις που κόπηκαν λόγω τζίρου.

Η απόφαση θα αφορά επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών από την 1 η Νοεμβρίου 2019 έως και την 29 η  Φεβρουαρίου 2020, καθώς και από την 1η Αυγούστου 2020 έως και την 31η Οκτωβρίου 2020, και οι οποίες ανήκουν σε κλάδους που πλήττονταν άμεσα την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.

Πρόκειται για τους κλάδους λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός, μεταφορές και άλλοι κλάδοι που ήταν κλειστοί με κρατική εντολή κατά το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020.

Οι επιχειρήσεις αυτές, θα είναι επιλέξιμες στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανεξαρτήτως του κύκλου εργασιών τους ή των ακαθάριστων εσόδων τους.

Νέα προθεσμία

Ειδικά για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 19 Ιανουαρίου 2021, η πλατφόρμα "myBusinessSupport", θα ανοίξει και πάλι (μετά την 2α Φεβρουαρίου) για την υποβολή των αιτήσεων λήψης των ποσών ενίσχυσης. Η καταληκτική προθεσμία θα είναι 8η Φεβρουαρίου 2021.

Επίσης, το ύψος της χρηματοδοτικής ενίσχυσης για τις εν λόγω επιχειρήσεις διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ. Όμως, αυτό είναι το ελάχιστο ποσό, αφού, εάν με βάση την απόφαση παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, το ύψος της ενίσχυσης αυξάνεται στα 2.000 ευρώ, εάν η επιχείρηση απασχολεί έναν έως πέντε εργαζομένους, και στα 4.000 ευρώ, εάν απασχολεί άνω των πέντε εργαζομένων.

Συγχρόνως, θα δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν κατ' εξαίρεση αίτηση ένταξης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, όσες επιχειρήσεις δήλωσαν έως τις 19 Ιανουαρίου 2021 στοιχεία στην εφαρμογή "Τα Έσοδά μου", στην πλατφόρμα "myBusinessSupport", αλλά δεν συμπλήρωσαν μέχρι τότε τη σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χρηματοδοτική ενίσχυση, θεωρώντας ότι θα κοπούν.

Αντιμετωπίζονται έτσι περιπτώσεις επιχειρήσεων, οι οποίες αποκλείστηκαν από τη διαδικασία, επειδή εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, παρότι δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους στη σχετική εφαρμογή της πλατφόρμας "myBusinessSupport".


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.