Τελευταία Νέα

Ο ΟΗΕ αφαίρεσε την κάνναβη από τη λίστα με τα «επικίνδυνα ναρκωτικά»

 Με ένα ψήφισμα που θα μείνει στην ιστορία, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν τη φαρμακευτική αξία της και την αφαίρεσαν από τη λίστα των «επικίνδυνων ναρκωτικών ουσιών». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απόφαση του ΟΗΕ αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο για πολλές χώρες ώστε να αυξήσουν την πρόσβαση σε φάρμακα τα οποία έχουν βάση την κάνναβη, όπως και να αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω επιστημονική έρευνα πάνω στις φαρμακευτικές χρήσεις της.

Η απόφαση της UN Commission on Narcotic Drugs -CND, της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά του ΟΗΕ, ήρθε μετά από τις σχετικές εισηγήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Και πλέον η κάνναβη αφαιρείται από τη κατηγορία IV των ναρκωτικών όπου και είχε τοποθετηθεί με τη Συνθήκη του 1961 του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά  δίπλα σε ουσίες επικίνδυνες, εξαρτησιογόνες  και χωρίς θεραπευτικές χρήσεις όπως η ηρωίνη.

Η απόφαση υπερψηφίστηκε με 27 ψήφους. Κατά τάχθηκαν 25 χώρες. ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισαν υπέρ, ενώ η Ρωσία ηγήθηκε του μπλοκ των χωρών – ανάμεσά τους η Κίνα, το Πακιστάν και η Νιγηρία – που ψήφισαν κατά.

Ο εκπρόσωπος της Κίνας ξεκαθάρισε πως παρά το ψήφισμα η χώρα θα ελέγχει αυστηρά την κάνναβη «για να προστατεύσει από τις βλάβες και τις καταχρήσεις». Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος της Βρετανίας υποστήριξε πως η νέα ταξινόμηση είναι «σύμφωνη με τα επιστημονικά στοιχεία για τα θεραπευτικά οφέλη της κάνναβης», υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η χώρα εξακολουθεί να υποστηρίζει σθεναρά τους διεθνείς ελέγχους για την κάνναβη, και προσθέτοντας ότι η μαριχουάνα συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Σχολιάζοντας το γεγονός ο Kenzi Riboulet-Zemouli, ανεξάρτητος ερευνητής για την πολιτική για τα ναρκωτικά, που παρακολούθησε τη διαδικασία και τη ψηφοφορία, ανέφερε πως οι διαφορετικές στάσεις αναδεικνύουν τις πολυπλοκότητες πίσω από την απόφαση. «Ήταν μία μεγάλη, ιστορική νίκη για εμάς, δεν μπορούσαμε να ελπίζουμε σε περισσότερα.»

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απόφαση του ΟΗΕ αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο για πολλές χώρες ώστε να αυξήσουν την πρόσβαση σε φάρμακα τα οποία έχουν βάση την κάνναβη, όπως και να αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω επιστημονική έρευνα πάνω στις φαρμακευτικές χρήσεις της.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς σε περισσότερες χώρες. Στην παρούσα φάση περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει προγράμματα θεραπευτικής κάνναβης. Ο Καναδάς, η Ουρουγουάη και δεκαπέντε πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπουν τη χρήση κάνναβης και για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ενώ το Μεξικό και το Λουξεμβούργο αναμένεται να ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι New York Times στις ΗΠΑ η συνολική αγορά της κάνναβης («θεραπευτικής» και «ψυχαγωγικής»), αναμένεται να αγγίξει τα 34 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.