Τελευταία Νέα

Αδειάζουν τα ταμεία: Το Δημόσιο πήρε 2 δισ. από τράπεζες με 30ετή ομόλογα

 Νωρίτερα από το αναμενόμενο και με μάλλον ανορθόδοξο τρόπο έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση το πρόγραμμα δανεισμού του 2021, καθώς το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να «φουσκώσει» το μαξιλάρι ρευστότητας του Δημοσίου. 

Ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε σε ανταλλαγές ομολόγων με δύο τράπεζες, την Εθνική και την Πειραιώς, ανοίγοντας εκ νέου την περυσινή έκδοση 30ετών τίτλων. Το τελικό αποτέλεσμα από αυτές τις συναλλαγές ήταν η άντληση ποσού 2 δισ. ευρώ για λογαριασμό του Δημοσίου.

Η αγορά ανέμενε ότι το Δημόσιο θα προχωρούσε μέσα στον Ιανουάριο σε μια «κανονική» έκδοση νέων ομολόγων, πιθανότατα 10ετούς διάρκειας, αλλά φαίνεται ότι μέσα από τα swaps με τις δύο τράπεζες το Δημόσιο καλύπτει τις άμεσες δανειακές του ανάγκες. Σημειώνεται ότι η πίεση που προκαλεί στον προϋπολογισμό η πανδημία γίνεται όλο και πιο έντονα αισθητή, καθώς πλέον καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις από το «μαξιλάρι» ρευστότητας του Δημοσίου, ενώ το υπουργείο Οικονομικών διαμορφώνει στρατηγική εξόδου από τα μέτρα στήριξης που εκτίναξαν στα ύψη των έλλειμμα του 2020.

Με απόφαση που δημοσιεύθηκε αργά τη Δευτέρα, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, η Ελλάδα άντλησε το ποσό των 2 δισ. ευρώ με επανέκδοση 30ετούς ομολόγου μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, σε συναλλαγές με δύο βασικούς διαπραγματευτές της αγοράς ομολόγων, την Εθνική και την Πειραιώς. Με αυτό τον τρόπο έγινε η πρώτη έξοδος της χώρας στην αγορά για το 2021, αναφέρει το πρακτορείο.

Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη απόφαση του Χρ. Σταϊκούρα, ο δανεισμός προήλθε από την Εθνική, καθώς το Δημόσιο έλαβε από την τράπεζα 3,577 δισ. ευρώ ως τίμημα για τη διάθεση 30ετών ομολόγων, ενώ επαναγόρασε άλλους τίτλους έναντι συνολικού ποσού 1,48 δισ. ευρώ. Η Πειραιώς αγόρασε 30ετή ομόλογα αξίας 3,55 δισ. ευρώ  και πούλησε άλλους τίτλους αξίας 3,57 δισ. ευρώ. Η ημέρα του διακανονισμού είναι η 20ή Ιανουαρίου, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση. Το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο, δηλαδή η απόδοση κατά τη διάθεση των 30ετών ομολόγων, είναι περίπου 1,50%, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλείται το πρακτορείο.

Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να δανειστεί 8 - 12 δισ. ευρώ από τις αγορές φέτος, καθώς επιδιώκει να διατηρήσει την παρουσία της στις διεθνείς αγορές χρέους, μειώνοντας παράλληλα τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ, ο οποίος ανήλθε στο 208,9% το 2020 και διατηρώντας ένα επαρκές ταμειακό απόθεμα, σημειώνει το Reuters, ενώ αναφέρει ότι σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο, που είχε μιλήσει τον Δεκέμβριο στο πρακτορείο, η Ελλάδα θέλει να προχωρά σε τουλάχιστον μια έξοδο στις αγορές κάθε τρίμηνο για τους επόμενους 15 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.