Τελευταία Νέα

Καταιγίδα προκλήσεων για την κυβερνοασφάλεια το 2021

 Ολοένα και μεγαλύτερες οι προκλήσεις για την ασφάλεια το νέο έτος, με τις επιχειρήσεις και το εργατικό δυναμικό να λειτουργούν στα άγνωστα -σε μεγάλο βαθμό- νερά της απομακρυσμένης εργασίας.


Το δυνητικά ανεξίτηλο σημάδι που έχει αφήσει η πανδημία, όχι μόνο στις εργασιακές μας συνήθειες, αλλά και στους χιλιάδες κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί και οι υπάλληλοι τους στον κυβερνοχώρο, κάνουν την εξίσωση της ψηφιακής ασφάλειας ακόμη πιο περίπλοκη. «Είναι βέβαιο ότι και το 2021 θα αποκαλύψει το πόσο η καθημερινότητά μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τεχνολογία. Η κοινωνική αποστασιοποίηση έχει γίνει πλέον τρόπος ζωής, κρατώντας μας περιορισμένους στα σπίτια μας όλη μέρα και ανατρέποντας πολλά από τα σχέδια μας. Ως αποτέλεσμα, παραμένουμε συνεχώς συνδεδεμένοι και η τεχνολογία είναι πλέον, περισσότερο από ποτέ, μέρος της σύγχρονης ζωής», αναφέρει η ESET στη φετινή έκθεση «Cybersecurity Trends 2021 της ESET».

Η απειλή των ransomware

Η έκθεση παρουσιάζει τις τάσεις της κυβερνοασφάλειας για τη νέα χρονιά και, σύμφωνα με τα ευρήματα της, άλλη μια αξιοσημείωτη τάση για το 2021 θα είναι η κλιμάκωση της απειλής των ransomware. Σίγουρα, αυτή η μορφή κακόβουλου λογισμικού αποτελεί μια ισχυρή απειλή, εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, οι δημιουργοί του ransomware συνεχίζουν να αναζητούν νέους τρόπους για να αυξήσουν την «απόδοση της επένδυσης» τους, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης νέων τακτικών, που σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τα θύματα.

«Διερωτόμαστε αν τα τελευταία κεφάλαια στην εξέλιξη αυτού του είδους του κακόβουλου λογισμικού, θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν ακόμα και την αλλαγή του όρου “ransomware”», τονίζει η ESET.

Φυσικά, υπήρξαν και άλλες αξιοσημείωτες εξελίξεις στη σκηνή του κακόβουλου λογισμικού. Οι λεγόμενες τεχνικές «live-off-the-land», οι οποίες εκμεταλλεύονται τα νόμιμα εργαλεία και τις διαδικασίες ενός λειτουργικού συστήματος και τις αξιοποιούν για κακόβουλους σκοπούς, δεν είναι κάτι καινούργιο. Ωστόσο, τελευταία έχουν γνωρίσει μεγαλύτερη εξέλιξη και έχουν, όπως αποδεικνύεται και από ερευνητές της ESET, αναπτυχθεί σε προηγμένες εκστρατείες ενάντια σε διάφορους στόχους υψηλού προφίλ.

Η επανάσταση του Internet of Things

Μια άλλη τάση, που θα απασχολήσει τις επιχειρήσεις το 2021, είναι τα νέα κεφάλαια στην επανάσταση του Internet of Things (IoT). Την εποχή, που όλα τα αντικείμενα συνδέονται στο διαδίκτυο, τα… sex toys που είναι συνδεδεμένα στο ιντερνέτ αναζητούν επίσης μια θέση στον ήλιο!

Και πάλι αυτή η τάση δεν είναι εντελώς νέα, αλλά αυτό δεν την καθιστά λιγότερο ανησυχητική. Με τις εφαρμογές IoT έρχονται τεράστιες προκλήσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας, και αυτές αποκτούν ένα εντελώς νέο νόημα, όταν τα ευπαθή sex toys που είναι συνδεδεμένα στο ιντερνέτ μπαίνουν στο προσκήνιο.

Όπως έδειξε η έρευνα της ESET, υπάρχουν αρκετά κενά στα χαρακτηριστικά ασφάλειας και απορρήτου των «έξυπνων» παιχνιδιών για ενήλικες, επισημαίνοντας τη γενικά επικίνδυνη κατάσταση στο χώρο του IoT. «Η πανδημία έχει ρίξει βαριά τη σκιά της στην κοινωνία, αλλά αν υπάρχει κάτι καλό που βγαίνει από την κρίση, είναι ότι μπορούν, επίσης, να αντληθούν πολύτιμα διδάγματα από αυτήν. Μεταξύ αυτών, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η επιμέλεια, η επαγρύπνηση και η γνώση, είναι ισχυρά εργαλεία που επιτρέπουν την “ανοσία” ενάντια στα διάφορα είδη απειλών», τονίζει η εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.