Τελευταία Νέα

Οι καλικάτζαροι των εξοπλισμών… - Δυστυχώς κι εδώ παίζονται παιχνίδια

 Κάνουν ότι έκαναν και οι προ-προηγούμενοι! Σπατάλες εκατομμυρίων για αχρείαστα προγράμματα. Κλείνουν τα αυτιά τους στις καταγγελίες του ΚΙΝΑΛ ως να έχουν το σύνδρομο του ακαταδίωκτου και δεν υπολογίζουν κανέναν.

Σε Πρωτοχρονιάτικο τζόγο στο τελάρο του υπαίθριου καζίνου της Οδού Αθηνάς παρέπεμπαν τα όσα διαδραματίστηκαν στο υπουργείο Άμυνας λίγα εικοσιτετράωρα πριν την εκπνοή του 2020.

Προπαραμονή πρωτοχρονιάς με τα κεντρικά Δελτία Ειδήσεων να κάνουν:

  • Πρώτο θέμα τις απειλές του Τούρκου υπουργού Άμυνας για την επιλογή της Ελλάδας να προμηθευτεί τα γαλλικά Rafale.
  • «Γαργάρα» την αδυναμία της ελληνικής πλευράς να ολοκληρώσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε η σύμβαση για τα Rafale να ήταν έτοιμη προς υπογραφή μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, όπως είχε οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία.

 Στο μεταξύ, την ίδια ώρα στο υπουργείο Άμυνας είχαν βγει οι καλικάτζαροι στήνοντας τρελό χορό και πίνοντας εις υγείαν των κορόιδων, δηλαδή όλων εμάς...

«Παλιά μου τέχνη κόσκινο». Χρόνια τώρα όταν η εκάστοτε κυβέρνηση θέλει να περάσει στην «ζούλα» μια αμυντική προμήθεια επέλεγε το Δεκαπενταύγουστο ή την «κουφή» εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όπου το σύστημα έχει πέσει σε λήθαργο...

Έτσι και τώρα ! Από το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη κατεβάσει τα μολύβια για το απερχόμενο έτος και στα υπουργεία επικρατεί νιρβάνα. Μόνο στο υπουργείο Άμυνας και ειδικότερα στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών επικρατεί ασυνήθιστη κινητικότητα, μοιάζει πολύ μ´ εκείνη που επικρατούσε τέτοιες μέρες στα πεζοδρόμια του Κολωνακίου, στα «τραπεζάκια έξω» , στο Alfiere , στο Tops, στο Da Capo, με τον Θανάση τον «Αεροπόρο» από κανάρα σε κανάρα να πετάει... 

Στο «παραπέντε» ο υπουργός Άμυνας επικυρώνει με την υπογραφή του την απόφαση να δοθούν 12 εκατομμύρια ευρώ από τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16 για την ηλεκτρονική επιτήρηση του αγωγού καυσίμων της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για ένα έργο που αφενός δεν συμπεριλαμβάνεται στις επιχειρησιακές αναγκαιότητες της Πολεμικής Αεροπορίας και αφετέρου κοστολογείται 100% πάνω από το κόστος που προέβλεπε η αρχική μελέτη ! 

Με την παραπάνω κίνηση ο νυν υπουργός Άμυνας και κατ΄ επέκταση η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη καταδεικνύουν ότι τα «Αντισταθμιστικά Ωφελήματα» εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται κάθε άλλο παρά για την κάλυψη πραγματικών αναγκών. 

Παρ όλα αυτά και παρά τις ερωτήσεις που έχει καταθέσει στην Βουλή το ΚΙΝΑΛ αλλά και του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για συζήτηση στη Βουλή των εξοπλιστικών, η κυβέρνηση επέδειξε πυγμή και επικύρωσε το έργο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης του αγωγού στέλνοντας σαφή μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η επιλογή, η ανάθεση και η εκτέλεση των εξοπλιστικών αποτελούν «εσωτερική υπόθεση» των κρατούντων.

Άλλωστε, την ίδια πρακτική της αδιαφάνειας και της ανάθεσης έργου σε ημέτερους, είχε ακολουθήσει η ΝΔ και για τα αντισταθμιστικά της αγοράς των F-16 επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή το 2005. Η πιο κραυγαλέα περίπτωση ήταν δημιουργία μονάδας συντήρησης των βλημάτων αέρος - αέρος AIM-9L, την οποία δεν χρησιμοποίησε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία για τα βλήματα της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπολίτευση αναζητά να διευκρινίσει εάν ως προς την εκτέλεση των ΑΩ  για την αγορά των F-16 από την κυβέρνηση Καραμανλή το 2005 και του εκσυγχρονισμού των F-16 επί Τσίπρα εμπλέκονται ίδια επιχειρηματικά πρόσωπα...

Στο μεταξύ, στον τομέα των εξοπλισμών επικρατεί εντονότατος προβληματισμός για τις πραγματικές προθέσεις και τις δυνατότητες που εμφανίζεται ότι διαθέτει συγκεκριμένος επιχειρηματίας για την ανασύσταση νευραλγικού τομέα της Εθνικής Οικονομίας.

Η παρούσα κυβέρνηση, μετά από την εγγύηση που παρείχε συγκεκριμένος υπουργός περί της φερεγγυότητας του εν λόγω επιχειρηματία, ανέβασε τον πήχη, προαναγγέλλοντας μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ο ίδιος ο επιχειρηματίας, πριν από ένα περίπου χρόνο κηρύχτηκε μειοδότης σε διαγωνισμό ενός μικρού πρότζεκτ στον τομέα των εξοπλισμών για το οποίο ωστόσο εμφανίζεται να μην έχει την δυνατότητα να καταβάλει μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως εγγυητική επιστολή για διαγωνισμό που κέρδισε στον χώρο της άμυνας. 

Μάλιστα ο υπουργός που προωθεί τον εν λόγω επιχειρηματία, ζητάει παρασκηνιακά από την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών να μην τον κηρύξει έκπτωτο καθ´ ότι θα αποκλειστεί από την συμμετοχή του σε μεγαλύτερους διαγωνισμούς. 

Την στιγμή που έχουν καταγράφει τεράστιες ελλείψεις στο οπλοστάσιο και τα λοιπά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας θα μπορούσαν κάλλιστα να διατεθούν τα συγκεκριμένα χρήματα των 12 εκατομμυρίων για την κάλυψη μέρους αυτών των αναγκών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.