Τελευταία Νέα

Φαγοπότι με τα τέλη για πράσινη ενέργεια στην Ιταλία

 Ο ασκός του Αιόλου για απάτη σε βάρος του δημοσίου άνοιξε στην Ιταλία μετά την τεράστια κινητοποίηση του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος και των Καραμπινιέρι, σε τουλάχιστον επτά περιφέρειες της χώρας. Οι πρώτες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για οργανωμένο κύκλωμα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσω του οποίου έγινε κατάχρηση 143 εκατομμυρίων ευρώ κρατικών επιδοτήσεων.


Περισσότεροι από 200 άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, με την υποστήριξη ελικοπτέρων και εκπαιδευμένων σκύλων ανίχνευσης μετρητών του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος πραγματοποίησαν πενήντα εφόδους στη Λομβαρδία, το Πεδεμόντιο, τη Λιγουρία, την Εμίλια Ρομάνια, τη Σαρδηνία και το Λάτσιο. Με εντολή του εισαγγελέα Πάολο Μάτσα, οι Αρχές έψαξαν σε κτίρια, σπίτια και οχήματα για έγγραφα, από μετοχές μέχρι τραπεζικά στοιχεία, για τον εντοπισμό 140 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ.

Μέχρι στιγμής, έχουν κατασχεθεί 69 τραπεζικοί λογαριασμοί και 22 μετοχές αξίας 19 εκατομμυρίων ευρώ, 147 οχήματα, κτίρια και γη αξίας 12 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένης πολυτελούς κατοικίας στο κέντρο του Μιλάνο, δύο πολυτελείς βίλες στο Σάσαρι και το Λέκο, καθώς και ένα ολόκληρο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Biolevano, αξίας 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Πραγματοποιήθηκαν έντεκα συλλήψεις, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Πιέτρο Φράνκο Τάλι, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Saipem, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαϊκού εξοπλισμού στον κόσμο. Ο Τάλι, που βρίσκεται υπό κατ’ οίκον περιορισμό, ήταν “κρυφός” μεγαλομέτοχος στην Biolevano, εταιρεία επεξεργασίας απορριμμάτων ξύλου στην Πάβια. Μέσω αυτής στήθηκε, όπως φαίνεται, ένας μηχανισμός με πλαστά έγγραφα που πιστοποιούσαν ότι τα απορρίμματα προέρχονταν από πηγή πλησίον του εργοστασίου, προκειμένου να λάβει τη μέγιστη επιχορήγηση.

Χρήματα των φορολογουμένων

Οι έρευνες της ιταλικής εισαγγελίας βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Οκτώβριο του 2019.  Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίζεται από την ιταλική εισαγγελία, το κύκλωμα εκμεταλλεύτηκε τις ευεργετικές διατάξεις που τέθηκαν σε ισχύ μετά τη συμμετοχή της Ιταλίας στο Πρωτόκολλο του Κυότο για την Κλιματική Αλλαγή, το 2011. Μεταξύ αυτών, δίνονταν κίνητρα για τη χρήση ενέργειας παραγόμενης από ΑΠΕ, όπως βιομάζα, αλλά με πολύ αυστηρά κριτήρια για την προέλευσή τους.

Το κύκλωμα στο οποίο εμπλέκεται ο Τάλι φέρεται να βρήκε τρόπο να παρακάμψει αυτά τα κριτήρια ή και να ξεγελάσει τις Αρχές, προσκομίζοντας πλαστά δελτία αποστολής, πλαστά πιστοποιητικά και εικονικά τιμολόγια, ώστε να φαίνεται ότι η “πρώτη ύλη” του προερχόταν από περιοχές ως και 70 χιλιομέτρων από το εργοστάσιό του.

Όμως, όπως αποδεικνύεται, το εργοστάσιο αγόραζε το υλικό του σε πολύ χαμηλές τιμές από άλλες περιοχές της χώρας και από το εξωτερικό –κυρίως την Ελβετία–, σε τιμές ως και 50% φθηνότερα από ό,τι οι ανταγωνιστές, με αποτέλεσμα να αποσπάσει από τα δημόσια ταμεία 143 εκατομμύρια ευρώ, σε διάστημα πέντε χρόνων. Για να πετύχει η απάτη, στο κύκλωμα ενεπλάκη πλήθος ανθρώπων, από στελέχη ως τους οδηγούς, οι οποίοι ταξίδευαν με διαφορετικά ταξιδιωτικά έγγραφα και τα οποία κατέστρεφαν μόλις έφταναν στον προορισμό τους, αφήνοντας το φορτίο στο εργοστάσιο.

Πρόκειται για χρήματα που εκταμιεύθηκαν από το διαχειριστή υπηρεσιών ενέργειας της Ιταλίας (GSE) αλλά στην πραγματικότητα πληρώθηκαν από τους Ιταλούς φορολογούμενους μέσω των ειδικών τελών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στους λογαριασμούς ρεύματος. Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της απάτης εις βάρος του δημοσίου, ενώ ο Τάλι φέρεται να ήταν ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα πίσω από ολόκληρο το κύκλωμα.

Η εμπλοκή του ξεκινούσε από το 2010, όταν παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Saipem, όταν η εισαγγελία του Μιλάνο ξεκίνησε έρευνα για υπόθεση διαφθοράς με συμβάσεις της εταιρείας στην Αλγερία. Τότε, καταδικάστηκε σε πρωτοβάθμιο επίπεδο για να αθωωθεί τελικά, μαζί με άλλα στελέχη, τον περασμένο Ιανουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.