Τελευταία Νέα

Φοβερά λάθη στις συντάξεις: Στερούν 259.200.000 ευρώ από 600.000 συνταξιούχους

 Τουλάχιστον 259.000.000 ευρώ έχει υφαρπάξει η κυβέρνηση από τους συνταξιούχους από το 2019 έως σήμερα, εξαιτίας των λαθών και των παραλείψεων στον επανυπολογισμό 600.000 συντάξεων, τον οποίο προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/16). 




Ο λογαριασμός αυτός αυξάνεται κάθε μήνα, ενώ συνεπάγεται ότι ο δεύτερος επανυπολογισμός, που έχει ήδη ανακοινωθεί και είναι απαραίτητος, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος για τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν άνω των 30 ετών ασφάλισης (4670/2020), θα έχει ως αποτέλεσμα να προκύψουν ποσά συντάξεων που δεν θα έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. 

Προσφυγή κατά ΕΦΚΑ

Όπως αποκαλύπτει η «κυριακάτικη δημοκρατία» σε συνεργασία με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, η μη ορθή εφαρμογή του νόμου επιφέρει απώλειες χιλιάδων ευρώ ετησίως για καθέναν από αυτούς τους συνταξιούχους. Καθώς η κυβέρνηση και το υπουργείο κωφεύουν, το ΕΝΔΙΣΥ προσφεύγει εντός της εβδομάδας στα δικαστήρια κατά της διοίκησης του ΕΦΚΑ, απαιτώντας την ορθή εφαρμογή του νόμου και την καταβολή των ποσών που οφείλονται.

Ειδικότερα, από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως και τον Μάρτιο του 2021 (καθώς οι συντάξεις Μαρτίου προπληρώθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε) οφείλονται σε 600.000 συνταξιούχους συνολικά 259.200.000 ευρώ. Ενώ έως το 2023, οπότε και θα έπρεπε να ολοκληρωθεί βάσει του νόμου η χορήγηση των αυξήσεων σε πέντε δόσεις, το συνολικό ποσό θα φτάσει τα 576.000.000 ευρώ!

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, για κάθε μήνα που περνά προστίθεται μία οφειλή προς τους συνταξιούχους αυτούς που ανέρχεται σε 9.600.000 ευρώ συνολικά.

Τις πταίει

Ο λόγος είναι ότι για 600.000 συνταξιούχους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΝΔΙΣΥ, ο επανυπολογισμός των συντάξεων είτε έχει γίνει με λάθος τρόπο είτε δεν έγινε καθόλου. Ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε ότι όπου διαπιστώνεται αρνητική προσωπική διαφορά, δηλαδή οι καταβαλλόμενες συντάξεις για όσους βγήκαν στη σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016 είναι χαμηλότερες από όσους βγήκαν έπειτα από αυτή την ημερομηνία, θα πρέπει αυτή να «ισοφαριστεί» μέσω αυξήσεων σε πέντε ετήσιες δόσεις.

Όμως αυτοί οι 600.000 εξαιτίας των λαθών δεν έλαβαν ποτέ τις αυξήσεις που δικαιούνται, όπως φαίνεται και σε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Αυτοκαταστροφική πολιτική: Στερούν από την αγορά 576.000.000

Σε μία περίοδο όπου η οικονομία στραγγαλίζεται μέρα με τη μέρα εξαιτίας του παρατεταμένου (δεύτερου και τρίτου) lockdown, εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να εφαρμόσει ορθά τους νόμους, διαπιστώνεται άλλη μία μαύρη τρύπα χρέους για τον ΕΦΚΑ.

Εκτός των τουλάχιστον 600.000.000 ευρώ που απαιτούνται για την εκκαθάριση όλων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, προκύπτει ένα επιπλέον ποσό 576.000.000 ευρώ έως το 2023, το οποίο, αν μη τι άλλο, αφαιρείται από την αγορά που στενάζει.

Καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι λίγοι συνταξιούχοι έχουν περιθώριο αποταμίευσης και κάθε μήνα σχεδόν το σύνολο των συντάξεων κατευθύνεται στην κατανάλωση, η μη χορήγηση αυτών των αυξήσεων στους συνταξιούχους είναι σαν η κυβέρνηση να… πυροβολεί τα πόδια της. Αφαιρώντας αυτά τα ποσά από τις συντάξεις, στερεί από την οικονομία ένα πολύτιμο εφόδιο. 

Σύμφωνα με υπολογισμούς, από το 2010 έως σήμερα οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί μειώσεις που φτάνουν στο αστρονομικό ποσό των 90 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ένας από τους μνημονιακούς νόμους, ο νόμος Κατρούγκαλου, προέβλεπε, εκτός από μειώσεις για τους πολλούς και αυξήσεις για μία μερίδα συνταξιούχων. Αυτό που αποδεικνύεται για πολλοστή φορά είναι ότι οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν την ικανότητα να υλοποιούν τάχιστα και στο ακέραιο τις μειώσεις, «δυσκολεύονται» όμως πολύ να εφαρμόσουν τις αυξήσεις όπου ο νόμος το απαιτεί. 

ΕΝΔΙΣΥ: «Ελάτε να υπολογίσουμε τις συντάξεις σας» – Καταθέτουν μήνυση κατά του διοικητή του ΕΦΚΑ

Κάλεσμα προς τους συνταξιούχους για να τους ενημερώσει αν έγινε σωστά ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους απευθύνει μέσω της «κυριακάτικης δημοκρατίας» ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) Νίκος Χατζόπουλος. Και ταυτόχρονα προαναγγέλλει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για το θέμα.

Σύμφωνα με δήλωσή του: 

«Ο ν. 4387/16 γνωστός και ως νόμος Κατρούγκαλου, ο οποίος αναφέρεται στον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων, δεν έχει εφαρμοστεί σε 600.000 συνταξιούχους, με αποτέλεσμα να έχουμε μειώσεις κατά μέσο όρο 80 ευρώ τον μήνα.

Από αυτό επηρεάζονται όσοι:

Έχουν βαρέα και υπερ-βαρέα ανθυγιεινά.

Έχουν αυξημένο ασφάλιστρο πάνω από 20%.

Έχουν παράλληλη ασφάλιση πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου.

Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει ήδη από το 2019, ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ ήταν υποχρεωμένος να εφαρμόσει τον νόμο 4387/16 σε ό,τι αφορά τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων. Εντούτοις, ο νόμος δεν εφαρμόστηκε σωστά, γεγονός για το οποίο έχουμε ενημερώσει τους αρμόδιους υπουργούς και τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Χάλαρη, χωρίς όμως να εισακουστούμε.

Κατόπιν αυτών, είμαστε αναγκασμένοι, αφού ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ δεν εφαρμόζει τον νόμο, να προσφύγουμε άμεσα με μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όντως δεν έγινε σωστά ο επανυπολογισμός. 

Όλοι οι συνταξιούχοι των παραπάνω κατηγοριών μπορούν να απευθυνθούν στο Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων προσκομίζοντας απόφαση συνταξιοδότησης κύριας και επικουρικής, καθώς και ενημερωτικά σημειώματα από 1/2019 έως και σήμερα για να τους ενημερώσουμε αν έγινε σωστά ο επανυπολογισμός τους».





Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.