Τελευταία Νέα

Κορωνοϊός: Το βρετανικό «στέλεχος του Κεντ» μεταλλάχθηκε ξανά - Ανησυχία για τα εμβόλια

 Την έντονη ανησυχία των επιστημόνων στη Βρετανία προκαλεί η διαπίστωση ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, γνωστό και ως «στέλεχος του Κεντ» άρχισε να παρουσιάζει γενετικές αλλαγές, ήτοι να μεταλλάσσεται.

 


Σύμφωνα με το BBC, η μετάλλαξη του επονομαζόμενου «βρετανικού στελέχους» του ιού προσομοιάζει στις μεταλλάξεις που είχαν εντοπιστεί σε στελέχη του κορωνοϊού που είχαν αρχικά παρατηρηθεί στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική και είναι πιο μεταδοτικές.

 Για την ώρα τα κρούσματα στα οποία εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη του «στελέχους του Κεντ» είναι λίγα, ωστόσο, αυτό που ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στις συγκεκριμένες μεταλλάξεις.

 Ερωτηματικά για τα εμβόλια

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανησυχούν ότι η μετάλλαξη αυτή (με την ονομασία E484K) μπορεί να διαφύγει του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνοντας το χρόνο ανοσίας και την ισχύ των εμβολιασμών, υποχρεώνοντας τις φαρμακευτικές να προσαρμόσουν εκ νέου τα εμβόλια.

 Το μόνο ευχάριστο νέο σχετικά με τις εξελίξεις αυτές είναι ότι ο ιός μοιάζει να μεταλλάσσεται παντού με παρόμοιο τρόπο, γεγονός που διευκολύνει τις πιθανές προσαρμογές των εμβολίων, καθώς ο ιός μοιάζει να ακολουθεί συγκεκριμένη «οδό» όσον αφορά στις αλλαγές στη γενετική του σύσταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.