Τελευταία Νέα

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για τον διαγωνισμό με την γερμανική πατέντα των self tests

 Πυρά εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον διαγωνισμό με τα self test που αναρτήθηκε εν κρυπτώ στη Δι@ύγεια και αφορά την προμήθεια των πρώτων 10.000.000 τεστ. Για την γερμανική πατέντα εταιριών στις οποίες βρίσκεται και η γνωστή SIEMENS, και η οποία δεν έχει λάβει ακόμα την κατάλληλη πιστοποίηση από τις αρχές, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ζητούν εξηγήσεις.


«Ενώ αρνείται επί ένα χρόνο τη συνταγογράφηση των τεστ, λίγες μόλις μέρες μετά την έγκριση των self test της Siemens στη Γερμανία, ετοιμάζεται να προμηθευτεί 10 εκατ. self test» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει «από χθες τηρεί σιγή ιχθύος για τη φωτογραφική πρόσκληση ενδιαφέροντος για τα self test της Siemens». Μάλιστα θέτει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ερωτήματα τα οποία αν δεν απαντήσει, σημαίνει ότι «εκμεταλλεύεται την πανδημία για να κάνει δωράκια δεκάδων εκατομμυρίων, αυτή τη φορά στην αγαπημένη του Siemens».

«Γιατί αγνοεί τους επιστήμονες και την αντιπολίτευση, που επί ένα χρόνο ζητούν συνταγογράφηση και αποζημίωση των μοριακών test από τον ΕΟΠΥΥ και μαζικούς στοχευμένους ελέγχους σε εστίες υπερμετάδοσης (χώρους εργασίας, ΜΜΜ, σχολεία, δομές υψηλής ευαλωτότητας);

Γιατί αγνοεί ότι τα self test έχουν σημαντικά μειωμένη αξιοπιστία σε σχέση με τα μοριακά;

Γιατί αγνοεί ότι τα self test δεν θα συνδράμουν στην επιδημιολογική εικόνα της διασποράς, την απομόνωση και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, αφού θα δηλώνονται προαιρετικά (!);

Γιατί αγνοεί ότι οι πολίτες δεν γλιτώνουν την οικονομική επιβάρυνση, αφού ακόμα και αν κάποιος βγει θετικός στο “δωρεάν self test”, μετά υποχρεούται να πληρώσει κανονικά για μοριακό για επιβεβαίωση;

Γιατί αγνοεί την οδηγία του ίδιου του ECDC που λέει ότι τα self test μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τα μοριακά τεστ;

Γιατί αγνοεί ότι η αγορά γίνεται άρον-άρον και δεν υπάρχει καμία απολύτως οργάνωση για τη διανομή τους, ενώ οι φαρμακοποιοί δηλώνουν πλήρη άγνοια;».

ΚΙΝΑΛ: «Σκοπιμότητες και συμφέροντα»

Την ίδια στιγμή, το ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για διαγωνισμό-πρόκληση, σε διαδικασία 72 ωρών την οποία χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητα ασφυκτική και προφανώς προσχηματική, όταν όλο το project των self tests είναι ακόμη στον αέρα».

Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου το ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι αυτό συμβαίνει «ιδιαίτερα όταν δεν έχουν λυθεί βασικά ζητήματα -και υπάρχουν έντονες αντιπαραθέσεις- για το πώς και πού αυτά θα γίνονται. Όταν μάλιστα η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα δηλώνονται υποχρεωτικά οι τυχόν θετικές στον ιό διαγνώσεις και ο πολίτης σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να κάνει και μοριακό τεστ επιπλέον».

Κλείνοντας, η ανακοίνωση κάνει λόγο για στημένους διαγωνισμούς που εξυπηρετούν συμφέροντα: «Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά στη σκιά της πανδημίας στήνονται διαγωνισμοί για να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες και συμφέροντα», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.