Τελευταία Νέα

Γιατί δεν πληρώνει και σφυρίζει αδιάφορα η Νίκη Κεραμέως?

 Πολιτική «με ξένα κόλλυβα» κάνει η Νίκη Κεραμέως. Αυτό καταγγέλλει με έντονο τρόπο ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, κατηγορώντας την για «αφαίμαξη των εκδοτών». Κι αυτό γιατί οι εκδότες τρία εξάμηνα τώρα έχουν επωμιστεί το κόστος των 10.000.000 ευρώ για τη διανομή των συγγραμμάτων στους φοιτητές και δεν έχουν πάρει… φράγκo, που λέει κι ο λαός.


Με λίγα λόγια, οι εκδοτικοί οίκοι στέλνουν τα βιβλία των φοιτητών δύο χρόνια τώρα με κούριερ στα σπίτια τους, μένουν ευχαριστημένοι οι… ψηφοφόροι, αλλά άλλος πληρώνει το μάρμαρο! «Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος είναι πια οριακή, οι εκδότες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, επωμιζόμενοι συνολικά (και για τα τρία εξάμηνα) ποσό 10.000.000 ευρώ! Είμαστε απλήρωτοι επί δύο συνεχή χρόνια! Η ευθύνη είναι μεγάλη και ανήκει αποκλειστικά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου» αναφέρει η καυστική ανακοίνωση των μεγάλων εκδοτικών οίκων της Αθήνας.

Τώρα η υπουργός Παιδείας τούς ζητά να διανείμουν για τρίτη συνεχή φορά τα φοιτητικά συγγράμματα του εαρινού εξαμήνου 2020-2021, με εταιρίες ταχυμεταφορών, κατ’ οίκον, χωρίς να πληρωθούν ξανά. Η ίδια διαδικασία τηρήθηκε τόσο κατά το εαρινό εξάμηνο 2019-2020 όσο και κατά το χειμερινό εξάμηνο 2020-2021.

«Το υπουργείο Παιδείας περιορίζεται σε υποσχέσεις, χωρίς να καταβάλει ούτε ένα ευρώ, μετακυλίοντας στους εκδότες την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Αναλάβαμε:

■το κόστος αποστολής ενός εκάστου συγγράμματος, το οποίο κυμαίνεται κατά προσέγγιση στα 2,50 ευρώ (μ.ό.).

■ Το κόστος επαναπροώθησης συγγραμμάτων που για πλείστους όσους λόγους δεν έφτασαν στον φοιτητή – παραλήπτη.

■ Το δυσανάλογα υψηλό κόστος αποστολής συγγραμμάτων στην Κύπρο, το οποίο στη χαμηλότερη εκδοχή του, την ακτοπλοϊκή, αγγίζει τα 8,50 ευρώ (!).

■ Το κόστος συσκευασίας, το κόστος μεταφορών, αλλά και το κόστος επικοινωνίας με φοιτητές. Στην έννοια του κόστους θα πρέπει επίσης να προστεθούν αμέτρητες εργατοώρες σκληρής δουλειάς και υπερωριών εργαζομένων. Τα συγγράμματα δεν αποστέλλονται μαγικά στους φοιτητές – παραλήπτες. Η όλη διαδικασία είναι και χρονοβόρα και εργώδης.

Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα οφειλόμενα ποσά. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και μόνον» λένε με ένα στόμα οι εκδότες, δηλώνοντας την ίδια στιγμή ότι πλέον έχουν εξαντληθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.