Τελευταία Νέα

Στα κάγκελα οι δήμαρχοι Αττικής κατά Πατούλη με τον ΕΔΣΝΑ - Άλλο ένα πάρτι?

Με αφορμή τις τελευταίες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ζητούν από τον ΕΔΣΝΑ να κάνει σημαντικές διορθώσεις στο σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης για την προμήθεια - μαμούθ ύψους 223,5 εκατ. ευρώ, αναφορικά με εξοπλισμό ανακύκλωσης και απορριμματοφόρων, ο Γρ. Κωνσταντέλλος έθεσε ευθέως ζήτημα «νομιμότητας» και «χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης»



Προ μηνός, έκθετος λόγω των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο πρόεδρος της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ Βασίλης Κόκκαλης απάντησε με ύβρεις αντί πειστικών απαντήσεων στον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ Γρ. Κωνσταντέλλο, με τον τελευταίο να απαντά με νομική τεκμηρίωση και επί μήνα σχεδόν να ζητάει από τον πρόεδρο της ΠΕΔΑ Γ. Μαρκόπουλο τη σύγκληση της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ.

Έτσι λοιπόν, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν ηλεκτρισμένη καθώς η τελευταία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θέτει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας τόσο για το μέγεθος του διαγωνισμού για την αγορά εξοπλισμού όσο και για την έλλειψη σχεδιασμού ως προς τον προγραμματισμό της αγοράς, που σχετίζεται με τον υπό επικαιροποίηση Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής. Πρόκειται για επισημάνσεις που ήδη είχε κάνει ο Γρ. Κωνσταντέλλος και είχε ενημερώσει σχετικά τόσο την Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ όσο και τους υπόλοιπους 65 δημάρχους της Αττικής.

Βέβαια, η βιασύνη... της συντριπτικής πλειοψηφίας της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ, που είναι πρόσωπα της απολύτου επιλογής του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, να προχωρήσουν άρον - άρον τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του ΕΔΣΝΑ και των 66 δήμων την εξέθεσε. Όπως καταγγέλλεται, σε καθεμιά από τις δέκα κατηγορίες προμήθειας εξοπλισμού για την ανακύκλωση οι τεχνικές προδιαγραφές είναι «ανελαστικές», πράγμα που κινεί υποψίες για φωτογραφικό διαγωνισμό!

Πάρτι υπερτιμολογήσεων

Ακόμα περισσότερες υποψίες κινεί το γεγονός ότι στον διαγωνισμό για καθεμιά κατηγορία προμήθειας ειδών εμφανίστηκε μόνον ένας προμηθευτής! Ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για «πάρτι» υπερτιμολογήσεων και απευθείας αναθέσεων στον ΕΔΣΝΑ. Ιδίως στο σκέλος των υπερτιμολογήσεων δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι που με νόημα διερωτώνται: «Πώς είναι δυνατόν το απορριμματοφόρο με την προηγούμενη διοίκηση, της Ρένας Δούρου, να αγοράστηκε με 219.000 ευρώ και τώρα η πρόταση αγοράς επί της παρούσας διοίκησης του ΕΔΣΝΑ να ανέρχεται στα 310.000 ευρώ;».

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, προκύπτουν έντονες επιφυλάξεις μεταξύ των δημάρχων της Αττικής για το αν θα είναι νομικά καλυμμένοι να υπογράψουν προγραμματικές συμβάσεις που το συνολικό τοςυς ύψος θα φτάνει τα 223,5 εκατ. ευρώ. Πέραν του υπέρογκου οικονομικού μεγέθους, για το οποίο ακόμη δεν είναι διασφαλισμένοι οι πόροι ούτε από τον ΕΔΣΝΑ ούτε από την Περιφέρεια Αττικής μέσω ΕΣΠΑ, γεννώνται σημαντικά ερωτήματα επί της διαδικασίας λήψης απόφασης από τα δημοτικά συμβούλια, που θα εγκρίνουν οι δήμοι, ώστε να είναι συμβαλλόμενα μέρη στην προγραμματική σύμβαση. Κι αυτό γιατί, με βάση το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης, ο ΕΔΣΝΑ επιχειρεί να παρακάμψει την εσωτερική θεσμική λειτουργία του δήμου ώστε να μην απαιτείται απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Εκβιασμένες υπογραφές

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης κατήγγειλε την Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ για «εκβιασμό», αφού, όπως είπε, για να λάβει απορριμματοφόρο του ζητήθηκε «να υπογράψει την παράνομη προγραμματική σύμβαση».

«Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΕΔΣΝΑ και των δήμων δεν είναι νόμιμη και εάν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα πέσει ως χάρτινος πύργος» είπε, κατά τη συνεδρίαση της ΠΕΔΑ, ο Γρ. Κωνσταντέλλος. Κατήγγειλε, μάλιστα, την Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ λέγοντας: «Κάποιοι πίσω από κλειστές πόρτες, σε δωμάτια 2 επί 2, αποφασίζουν και χρεώνουν τον ΕΔΣΝΑ με 0,5 δισ. ευρώ!».

Ο ίδιος κατήγγειλε επίσης ότι «το κόστος που αφορά τις μελλοντικές δεσμεύσεις του ΕΔΣΝΑ και των 66 δήμων στον οποίο συμμετέχουν με τις εισφορές τους θα υποθηκεύσει τον φορέα!». Σε όλο αυτό το σκηνικό, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ, Γ. Μαρκόπουλος επιχείρησε να κρατήσει ίσες αποστάσεις χωρίς να παίρνει σαφή θέση στις καταγγελίες των δημάρχων. Ο δε αντιπρόεδρος της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ Ν. Χιωτάκης ένιψε τας χείρας του αποφεύγοντας να μιλήσει για το ακριβές περιεχόμενο των καταγγελιών!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.