Τελευταία Νέα

Τράπεζες: Tα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης μόνο σε μεγάλες και υγιείς εταιρίες

 Ότι δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν μικρομεσαίες εταιρίες από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή από ευρωπαικά κεφάλαια είναι σίγουρα αρνητική έκπληξη.


Όποιος πιστεύει ότι τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα καταλήξουν σε ευρεία διασπορά στις ελληνικές επιχειρήσεις μάλλον θα διαψευστεί.

Να σημειωθεί ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα θα πάρει σχεδόν 31 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 18 δισεκ. επιδοτήσεις και 13 δισεκ. δάνεια.

Κορυφαία τραπεζική πηγή αναφέρει

«Η κυβέρνηση, τα μέσα ενημέρωσης και συνολικά το σύστημα μας πιέζει δώστε δάνεια στις επιχειρήσεις, στηρίξτε τις μικρομεσαίες εταιρίες.

Όμως την ίδια στιγμή και αυτό είναι συγκλονιστικό, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας μας έχει προειδοποιήσει… τράπεζες προσέξτε τα δάνεια που θα χορηγήσετε και αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης να το δώσετε μόνο στις μεγάλες και υγιείς εταιρίες, είναι κεφάλαια που πρέπει το ελληνικό δημόσιο να αποπληρώσει στην Ευρώπη, οπότε δεν χωρούν λάθη.

Πρακτικά ενώ η κυβέρνηση πιέζει να δοθούν δάνεια από τις τράπεζες, εμείς οι τράπεζες έχουμε εντολή να μην χορηγήσουμε δάνεια στον οποιαδήποτε αλλά μόνο στους μεγάλους και στους υγιείς, δηλαδή σε ελάχιστους γιατί τα κεφάλαια πρέπει να επιστραφούν»

Η αποκάλυψη του τραπεζίτη έρχεται σε αντιδιαστολή με το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης ότι οι τράπεζες δεν είναι συνεργάσιμες και δεν χορηγούν δάνεια και τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης… δεν θα καταλήξουν τελικά στις μικρομεσαίες εταιρίες που τα έχουν και ανάγκη.

Οι μεγάλες εταιρίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω ομολογιακών δανείων, οπότε δεν χρειάζονται δάνεια από τις τράπεζες…

Τι θα γίνει με τους μικρομεσαίους;

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα συμβεί με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναζητούν ρευστότητα;

Οι τράπεζες έλεγαν στο παρελθόν ότι οι επιλέξιμες για χρηματοδότηση δεν είναι πάνω από 32.000 αλλά η κυβέρνηση ανέφερε ότι είναι 700.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Οι τραπεζίτες όμως από τις έρευνες τους αναφέρουν τα εξής «σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα θα στηρίξουμε τα επόμενα χρόνια τις μικρές και μεσαίες εταιρίες με στόχο να χρηματοδοτηθούν 200.000 μικρομεσαίες εταιρίες, όχι 32.000 αλλά ούτε και 700.000 εταιρίες σημειώνει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος.

Συμπέρασμα

Τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης μόνο στους μεγάλους και υγιείς και στους μικρομεσαίους... εάν θα προκύψουν κεφάλαια από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και τις ελληνικές τράπεζες.

Ότι δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν μικρομεσαίες εταιρίες από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή από ευρωπαικά κεφάλαια είναι σίγουρα αρνητική έκπληξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.