Τελευταία Νέα

Σκληρό το «ποινολόγιο» για τους ανέργους - Διαγραφές από το μητρώο και πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ

 Αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει το νέο «ποινολόγιο» για τους ανέργους, το οποίο εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), ένα χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου 4921/2022, με την υπογραφή του Κωστή Χατζηδάκη.Πλέον, οι άνεργοι θα ελέγχονται από υπαλλήλους της ΔΥΠΑ και αν τυχόν αρνηθούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα κατάρτισης ή θέσεις εργασίας, τότε θα είναι αντιμέτωποι με ποινές αλλά και με διαγραφή από το μητρώο. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες θα προβλέπεται επιστροφή χρημάτων αλλά και πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, το  ποινολόγιο προβλέπει:

Διαγραφή από το μητρώο για δύο έτη σε περίπτωση άρνησης τριών θέσεων εργασίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης του ανέργου.

Διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες και διακοπή του επιδόματος, σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

Διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες σε περίπτωση παράλειψης σύνταξης του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο.

Διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες σε περίπτωση εγγραφής πολίτη ο οποίος ενώ δηλώνει άνεργος, απασχολείται είτε με σύμβαση ή σχέση εργασίας είτε ως αυτοαπασχολούμενος.

Διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες για όποιον αρχίσει να απασχολείται χωρίς να το δηλώσει στη ΔΥΠΑ. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης εντός 12 μηνών, χάνει το δικαίωμα επανεγγραφής στο μητρώο ΔΥΠΑ για 2 έτη. Σε μια τέτοια περίπτωση, τυχόν παροχές που έχουν καταβληθεί θα αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθείσες, ενώ επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο.

Προβλέπεται προσωρινή διαγραφή από το μητρώο ΔΥΠΑ για χρονική διάρκεια ανάλογη με τη βαρύτητα της παράβασης και αναζήτηση παροχών που τυχόν έχουν καταβληθεί, σε περιπτώσεις ψευδούς δήλωσης του ανέργου ως προς τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Ψηφιακό Μητρώο. Το ίδιο ισχύει και εάν ο άνεργος παραλείψει να τα επικαιροποιήσει.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ταχυμεταφορές πλην... αφερέγγυες!

Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε ποικίλα σχόλια, με πολλούς να σημειώνουν ότι αντί η κυβέρνηση να προσπαθήσει να μειώσει τα ποσοστά των ανέργων, την ώρα που η χώρα μας, είναι πρώτη στην ανεργία των νέων στην Ευρώπη, επιβάλλει μια τιμωρητική και αστυνομοκρατική αντίληψη.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ σημειώνει ότι «με την εφαρμογή του νόμου ”Δουλειές ξανά”, που μόνο δουλειές δεν προσφέρει, προσφέρει αθρόες διαγραφές ανέργων μέχρι και 2 χρόνια από τα μητρώα του ΟΑΕΔ, μετατρέποντας μια ευαίσθητη δημόσια υπηρεσία σε “αστυνομία ανέργων”»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.