Τελευταία Νέα

Nέο market pass για να εξορκίσουν την ακρίβεια των τροφίμων

 


Mε τη χορήγηση νέου επιδόματος market pass τον Ιούλιο η κυβέρνηση θα επιχειρείσει να ξορκίσει την πρωτοφανή καταιγίδα ανατιμήσεων στα τρόφιμα η οποία θα έχει μεγάλη διάρκεια, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Eurostat.

Στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί η χορήγηση και νέου γύρου market pass το οποίο θα χορηγηθεί με εισοδηματικά κριτήρια σε χιλιάδες νοικοκυριά όταν την ίδια ώρα τα μηνύματα από το μέτωπο των τιμών των τροφίμων είναι απογοητευτικά.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι χονδρικές τιμές των τροφίμων κατέγραψαν και νέα αύξηση τον Μάιο με ρυθμό πάνω από 13%.

Σημειώνεται, πως οι τιμές χονδρικής επηρεάζουν αμέσως ή σε χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων τις τιμές των προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων. Έτσι η οποιαδήποτε μεταβολή των τιμών χονδρικής σημαίνει διάρκεια της ακρίβειας για ένα ακόμη χρονικό διάστημα.

Ο γενικός δείκτης των τιμών χονδρικής τον Μάιο μειώθηκε μέν κατά 12,9%, αλλά, η εξέλιξη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση των τιμών των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος, σε σχέση με τον Μάιο του 2022.

Αντίθετα, στο καλάθι του νοικοκυριού διατηρείται αμείωτη η «φωτιά» που έχει ανάψει την τελευταία διετία, με διψήφιες ανατιμήσεις, χωρίς να διαφαίνεται και καμία ένδειξη μείωσης.

Επίσης, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), σε σύγκριση με τον δείκτη του Απριλίου 2023, παρουσίασε μείωση 2,6% έναντι μείωσης 2,9% που σημειώθηκε πέρυσι, ενώ ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2022 - Μαΐου 2023, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021 - Μαΐου 2022, παρουσίασε αύξηση 14,3%.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι οι ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά μαίνονται με ένταση. Αναλυτικότερα:

Οι τιμές χονδρικής των τροφίμων αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 13,5%, σε σχέση με τον Μάιο του 2022.

Τα είδη χαρτοποιίας και κατασκευή χάρτινων προϊόντων ανατιμήθηκαν κατά 12,3%.

Η παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων ανατιμήθηκε κατά 11,6%.

Τα καπνικά προϊόντα ανατιμήθηκαν κατά 4,9%.

Μειώσεις καταγράφηκαν στις τιμές των ακόλουθων αγαθών:

Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου -40,8%.

Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού -14,3%.

Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων -6,6%.

Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού -4,5%.

Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού -3,2%.

Παραγωγή βασικών μετάλλων -2,4%.

H Eurostat

Επίσης, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, τον Ιούνιο οι μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη συνέχισαν να ασκούνται στην κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνικά που αυξήθηκαν μεν κατά 11,7% ετησίως τον Ιούνιο, αλλά επιβράδυναν από το +12,5% του προηγούμενου μήνα.

Στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Ιούνιο κινήθηκε στο 2,7%, από 4,1% που ήταν τον Μάιο. Σημειώνεται όμως, ότι πρόκειται για τον εναρμονισμένο δείκτη και όχι τον εθνικό, καθώς υπάρχουν διαφορές στις σταθμίσεις των αγαθών και των υπηρεσιών.

Παράδειγμα, για τον Μάιο η Eurostat είχε δείξει πληθωρισμό 4,1% και ο εθνικός τον ίδιο μήνα διαμορφώθηκε χαμηλότερα στο 2,8%.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.