Τελευταία Νέα

Άρση ασυλίας βουλευτή του ΜέΡΑ25 για αναφορά της εναντίον αστυνομικών

 Υπέρ της άρσης ασυλίας της βουλευτού του ΜέΡΑ25, Αγγελικής Αδαμοπούλου, τάχθηκε η πλειοψηφία της Βουλής με ψήφους 162 υπέρ, 116 κατά και 15 "παρών".



Η άρση ασυλίας της Αγγελικής Αδαμοπούλου, αποφασίστηκε κατόπιν έγκλησης σε βάρος της από την Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας, για συκοφαντική δυσφήμιση. Στις 2 Ιουλίου και κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», η βουλευτής από το βήμα της Βουλής επικαλέστηκε δημοσιεύματα και μαρτυρίες ότι στην Ελληνική Αστυνομία υπάρχουν αστυνομικά όργανα που φορούν κουκούλες και ρίχνουν βόμβες μολότοφ, προκειμένου να διαλύσουν τις διαδηλώσεις.

Η βουλευτής του ΜέΡΑ 25, μιλώντας σήμερα στην ολομέλεια, κατέθεσε πλήθος δηλώσεων και δημοσιευμάτων για τον τρόπο δράσης αστυνομικών με μεταμφίεση, για αστυνομικούς που έφεραν κουκούλες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και δηλώσεις για προβοκάτσιες.

«Δεν άνοιξε ρουθούνι για τις δημόσιες τοποθετήσεις και δηλώσεις υπουργών Προστασίας του Πολίτη, εκπροσώπου Αστυνομικών, πλήθος βουλευτών και κεντρικών πολιτικών παραγόντων, συντακτών, για δημοσιεύματα. Ούτε λόγος για έγκληση εκεί, όχι ότι θα έπρεπε να γίνει. Εκεί οι κύριοι της Ένωσης που με κατηγορούν, δεν είδαν τίποτα το συκοφαντικό, τίποτα το προσβλητικό που να τους θίγει την τιμή, την υπόληψη και την αξιοπρέπεια», είπε η βουλευτής και πρόσθεσε πως «είτε επί τόσα χρόνια αποδέχονταν αδιαμαρτύρητα αυτούς τους δημόσιους ισχυρισμούς και άρα είναι ύποπτο να εξανίστανται τώρα, είτε η όψιμη ευαισθησία τους εξυπηρετεί σκοπιμότητα».

Η Αγγελική Αδαμοπούλου είπε ότι η έγκληση είναι προδήλως αβάσιμη και καταχρηστική, στερείται λογικού νομικού, ηθικού ερείσματος, το ίδιο και τυχόν απόφαση άρσης της ασυλίας της.

«Σε περίπτωση που η πλειοψηφία αποφασίσει τα υιοθετήσει τα σοβαρά ερμηνευτικά σφάλματα που αποδόμησα με την ομιλία μου, μοιραία θα παραβιάσει το συνταγματικά ανέγκλητο και θα θέσει τον εαυτό της εκτός συνταγματικής νομιμότητας», είπε η Αγγελική Αδαμοπούλου. Τόνισε δε, ότι θέση του ΜέΡΑ25 είναι να πηγαίνουν στον εισαγγελέα οποιαδήποτε άλλα αδικήματα, εκτός αυτών που εντάσσονται στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών καθηκόντων του βουλευτή. 

ΣΥΡΙΖΑ 

Στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε παρεμπίπτον ζήτημα με το σκεπτικό ότι η αίτηση εισάγεται αντίθετα με τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, και εντάσσεται σε επιχείρηση ποινικοποίησης του πολιτικού λόγου. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνέδεσαν μάλιστα την περίπτωση της κ. Αδαμοπούλου με την προκαταρκτική έρευνα κατά των τριών πολιτικών αρχηγών - του ΣΥΡΙΖΑ, του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ και του γραμματέα του ΜέΡΑ25 - για τη συμμετοχή τους στις τιμητικές εκδηλώσεις της 17ης Νοεμβρίου. 

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, επισήμανε ότι το «ανεύθυνο» και το «ακαταδίωκτο» των βουλευτών, είναι θεσμικές εγγυήσεις για την προστασία της ελευθερίας του λόγου του βουλευτή. Επισήμανε ότι η βουλευτής του ΜέΡΑ25 έκανε μια πολιτική κρίση, όταν από το βήμα της Βουλής είπε ότι σε διαδηλώσεις που εκτρέπονται του σκοπού τους βλέπουμε αστυνομικούς με πολιτικά να συμμετέχουν στα επεισόδια - και αυτό, είτε είναι αληθές είτε δεν είναι, αποτελεί πολιτική κρίση και δεν στρέφεται κατά της τιμής κανενός συγκεκριμένου προσώπου.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε επίσης στα πρακτικά, πάγια νομολογία, σύμφωνα με την οποία δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης συλλογικά κατά ομάδας προσώπων.  

«Βρισκόμαστε σε μια συνθήκη ιδιότυπης δημοκρατικής εκτροπής και εν όψει μιας επιχείρησης από τη μεριά της κυβέρνησης και της συμπολίτευσης να οικοδομηθεί αστικοδικαστικό κράτος. Στιγμή αυτής της επιχείρησης είναι και αυτό που σήμερα συντελείται στη Βουλή», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που κατηγόρησε τη συμπολίτευση ότι επιδιώκει δημιουργία κλίματος εκφοβισμού και τρομοκράτησης βουλευτών, ώστε να περιορίσουν την κριτική τους, να σιωπήσουν. «Η επιχείρηση αυτή της οικοδόμησης του αστυνομικοδικαστικού κράτους έχει εκφραστεί πολλαπλώς όλο το τελευταίο διάστημα. Το επεισόδιο της εκκίνησης διαδικασίας προκαταρκτικής εξέτασης κατά τριών αρχηγών κομμάτων, του κ. Τσίπρα, του κ. Κουτσούμπα και του κ. Βαρουφάκη, εντάσσεται ακριβώς σε αυτή την επιχείρηση», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

 «Είναι αδιανόητο οι αναφορές βουλευτών από το βήμα της Βουλής να γίνονται αντικείμενο δικαστικών διώξεων. Κάτι παρόμοιο δεν συνέβη όχι μόνο κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο, αλλά ούτε καν τα χρόνια πριν από τη δικτατορία, όπου είχε ήδη ξεκινήσει η απορρύθμιση της πολιτικής ομαλότητας», δήλωσε ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.