Τελευταία Νέα

Να κληθούν για εξηγήσεις Κικίλιας, Χαρδαλιάς, Τσιόδρας και Αρκουμανέας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

 Την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για την ακρόαση δημοσίων προσώπων που χειρίζονται την κρίση της πανδημίας, ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μέλη της επιτροπής.   


Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι «προκύπτουν σοβαρά ζητήματα σε σχέση με την επιστημονική δεοντολογία, την πολιτική αξιοπιστία και την τήρηση της νομιμότητας», επικαλούμενοι δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπήρχαν «διπλά βιβλία» για την καταγραφή των κρουσμάτων κορωνοϊού.   Για αυτό ζητούν να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ως εκπρόσωπος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Συγκεκριμένα, όσα αναφέρει η επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ:

Ειδικότερα, δημοσιογραφικές έρευνες από την 29/11/2020, τόσο στην Εφημερίδα “Το ΒΗΜΑ”, σε δημοσίευμα της κ. Δήμητρας Κρουστάλλη (βλ. σχετ. εδώ https://www.tovima.gr/2020/11/29/politics/adynamos-krykos-o-eody/, όσο και στην Εφημερίδα “Δημοκρατία”, (βλ. σχετ. εδώ https://www.dimokratianews.gr/politiki/dipla-vivlia-gia-katagrafi-ton-roysmaton-parallilo-systima-estise-o/), καθώς και στην Εφημερίδα “Τα ΝΕΑ” (βλ. σχετ. εδώ https://www.tanea.gr/2020/11/29/greece/ta-lathi-pou-odigisan-stin-ekriksi-tou-koronaiou-to-paraskinio-me-ton-eody/), σε δημοσίευμα του κ. Βασίλη Κανέλλη, αναδεικνύουν τις εξής πολύ σοβαρές καταγγελίες:

α) την ύπαρξη ενός παράλληλου συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων από τον κορονοϊό εκ μέρους του ΕΟΔΥ. Ενώ ήδη από τον Απρίλιο υπεύθυνη για την τήρηση του Μητρώου Ασθενών Covid-19 είχε οριστεί η ΗΔΙΚΑ (βλ. σχετ. Κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργών Υγείας και Επικρατείας υπ’ αρ. 2650/10-04-2020, Β΄ 1298), ο ΕΟΔΥ μετά από αρκετό διάστημα, δηλαδή από τον Αύγουστο και μετά, λίγο πριν εισέλθουμε σταδιακά στη φάση του β΄ κύματος της πανδημίας, επέλεξε, για λόγους που πρέπει να διερευνηθούν, να αλλάξει τη στάση του και τον τρόπο συνεργασίας του με την αρμόδια “επιτροπή εμπειρογνωμόνων”. Συγκεκριμένα στα δημοσιεύματα διατυπώνεται ότι: “Ο ΕΟΔΥ ήθελε να ξεκινήσει το δικό του ιδιόκτητο αρχείο τον Αύγουστο, με ανάθεση σε άλλον ανάδοχο, δηλαδή αρκετούς μήνες αφότου ξεκίνησε η διαδικασία συλλογής στοιχείων, και το προχώρησε με όλο και πιο φανερές τις συνέπειες.”. 

β) ότι το στοιχείο αυτό ήταν εμφανές και ότι ήταν σε γνώση ακόμη και άμεσων συνεργατών του Πρωθυπουργού, που είχαν γίνει οι ίδιοι μάρτυρες των συνεπειών τήρησης διαφορετικών τρόπων καταγραφής των κρουσμάτων. Συγκεκριμένα διατυπώνεται ότι: “Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ενήμεροι για το πώς έχει εξελιχθεί η κατάσταση και τον κίνδυνο που περικλείει. Ορισμένοι μάλιστα έχουν γίνει μάρτυρες σε τραγελαφικές καταστάσεις κατά το ημίωρο πριν από την ανακοίνωση του ημερήσιου δελτίου κρουσμάτων, που γίνεται η τελική συνεννόηση.”

Έπειτα, στα ίδια δημοσιεύματα αναδεικνύεται και η διάσταση των καταστροφικών συνεπειών τέτοιων ενεργειών, καθώς και οι ευθύνες για αυτές, με διατυπώσεις, όπως:

ι) “η “τρύπα” είναι αρκετά μεγαλύτερη από την ερασιτεχνική σύνταξη του ημερήσιου δελτίου κρουσμάτων. Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν θα γίνει έγκαιρη πρόβλεψη για ορισμένες περιοχές – Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ιωάννινα κ.ο.κ. – ώστε να ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα που πραγματικά θα σώσουν ζωές, δεδομένης της κατάστασης και των ελλείψεων πολλών επαρχιακών νοσοκομείων.”.

ιι) “Και δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο καθηγητής Τσιόδρας έλεγε ότι η Θεσσαλονίκη νίκησε τον κοροναϊό και είναι πρότυπο, αλλά δύο εβδομάδες αργότερα η συμπρωτεύουσα έγινε η “μαύρη τρύπα” της πανδημίας.”

Είναι φανερό ότι υπονοείται πως τα στοιχεία αντιμετωπίστηκαν ως παιχνίδι, αναλόγως με τις εκάστοτε πολιτικές στοχεύσεις, και ότι η διαχείρισή τους γινόταν με τρόπο που μπορούσε να παρασέρνει τους αρμόδιους επιστήμονες σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις και γνωμοδοτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προκαταρκτική εξέταση διέταξε χθες το απόγευμα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.