Τελευταία Νέα

Tεχνητό κρέας: Μετά το εργαστήριο σερβίρεται στο εστιατόριο

 Η Eat Just, εταιρεία παρασκευής υποκατάστατων κρέατος και αυγών κατάφερε να λάβει έγκριση πώλησης τεχνητού κοτόπουλου στη Σιγκαπούρη.


Έτσι, η ασιατική χώρα γίνεται η πρώτη στον κόσμο που επιτρέπει την πώληση τεχνητού κρέατος το οποίο έχει δημιουργηθεί σε περιβάλλον εργαστηρίου.

Το προϊόν, που παρασκευάστηκε από ζωικά κύτταρα χωρίς τη σφαγή κοτόπουλων, θα κάνει το ντεμπούτο του με την επωνυμία GOOD Meat και θα σερβίρεται σ’ ένα μόνο εστιατόριο της Σιγκαπούρης.

Η Eat Just συνεργάζεται σε πρώτη φάση με την τοπική εταιρεία τροφίμων Food Innovation and Resource Center πρoκειμένου να παρασκευάσει το τεχνητό κοτόπουλο.

Επιπλέον, η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία αγοράς του απαραίτητου εξοπλισμού προκειμένου να επεκτείνει τη δραστηριότητά της και να διοχετεύσει το εν λόγω προϊόν σε περισσότερα εστιατόρια αλλά και σε παντοπωλεία.

Ίδια γεύση, μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα

«Θέλουμε η Σιγκαπούρη να είναι το επίκεντρο της βιομηχανίας μας παγκοσμίως», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Τζος Τέτρικ και αναφέρει χαρακτηριστικά για την ασιατική χώρα: «Είναι πρωτοπόροι στην οικοδόμηση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για αυτό το είδος εργασίας».

Ανέφερε μάλιστα ότι η γεύση του τεχνητού κοτόπουλου είναι ίδια με το πραγματικό.

Η τιμή του νέου προϊόντος θα είναι κοντά στην τιμή του premium κοτόπουλου για τους πρώτους έξι μήνες, ανέφερε ο Τέτρικ, προσθέτοντας ότι το κόστος θα μειωθεί συν τω χρόνω καθώς, η εταιρεία σχεδιάζει την παραγωγή και πώλησή του σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο δρόμος για τη διατροφική επάρκεια

Η Σιγκαπούρη κινείται γρήγορα για να επιτρέψει την πώληση εναλλακτικών πρωτεϊνικών προϊόντων όπως το συνθετικό κρέας, μια κίνηση που εντάσσεται στην ευρύτερη ατζέντα της για την επισιτιστική ασφάλεια. Το πυκνοκατοικημένο κράτος, το οποίο βασίζεται κυρίως στις εισαγωγές τροφίμων, έχει εντείνει τις προσπάθειές του για να ενισχύσει τη διατροφική επάρκεια, καθώς η πανδημική κρίση θέτει εν αμφιβόλω της αλυσίδες εφοδιασμού παγκοσμίως.

Οι αρχές εγκρίνουν την πώληση εναλλακτικών τροφίμων εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλή για τους καταναλωτές.

Φέτος, η εταιρεία παραγωγής κρέατος από προϊόντα φυτικής προέλευσης, Impossible Foods  εισήλθε στη λιανική αγορά της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ με τα προϊόντα να είναι διαθέσιμα και στα παντοπωλεία.

Στρατηγικός στόχος της ασιατικής χώρας είναι να παραγάγει η ίδια το 30% των απαραίτητων τροφίμων έως το 2030.

Σημειώνεται πως σήμερα μόλις το 10% των τροφίμων που χρειάζεται για να καλύψει ίδιες ανάγκες παράγεται στη Σιγκαπούρη.

Γι’ αυτόν άλλωστε τον λόγο επιτάχυνε πρόσφατα τη διαδικασία χρηματοδότησης για τοπικές αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Την ίδια ώρα, αρκετές αλυσίδες γρήγορου φαγητού και παντοπωλεία έχουν προσθέσει εναλλακτικές επιλογές κρέατος στα μενού τους. Επιπροσθέτως, καθώς το συνθετικό κρέας είναι πραγματικό κρέας και όχι υποκατάστατο με βάση τα φυτά, μπορεί να διατεθεί στην αγορά ως πιο ανθρώπινο και περιβαλλοντικά βιώσιμο.

Στη Σιγκαπούρη, τα συνθετικά μπιφτέκια μπορεί να είναι το επόμενο προϊόν της Eat Just. Η εταιρεία σχεδιάζει να υποβάλει σύντομα αίτηση για τη χορήγηση έγκρισης πώλησης βόειου κρέατος το οποίο δημιουργήθηκε στο τοπικό εργαστήριο. Η διαδικασία έγκρισης τα σχετικά προϊόντα είναι περισσότερο χρονοβόρα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.