Τελευταία Νέα

Ολλανδία: Παραίτηση της κυβέρνησης μετά το σκάνδαλο για το φορολογικό κυνηγητό επιδοτουμένων

 Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε στην Ολλανδία, στον απόηχο του σκανδάλου για κακοδιαχείριση στις επιδοτήσεις που αφορούσαν μέριμνα για παιδιά και  χιλιάδες οικογένειες που αντιμετώπισαν οικονομική καταστροφή λόγω στην ουσία διοικητικού λάθους.


Την πληροφορία για επικείμενη παραίτηση είχε μεταδώσει νωρίτερα η ολλανδική δημόσια τηλεόραση NOS. Οι υπουργοί αποφάσισαν να παραιτηθούν δύο μόλις μήνες πριν από τις προγραμματισμένες για τις 17 Μαρτίου εκλογές. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DutchNews.nl, οι υπουργοί θα παραμείνουν ως υπηρεσιακοί μέχρι τις εκλογές.

Το σκάνδαλο ήρθε στο φως έπειτα από έκθεση που διαπίστωσε άδικες κατηγορίες περί απάτης. Συνέπεια των κατηγοριών αυτών ήταν η κυβέρνηση να απαιτήσει την επιστροφή των επιδομάτων τέκνων, κάτι που έφερε χιλιάδες οικογένειες σε αδιέξοδο.

Η έκθεση που φέρει τον τίτλο "Αδικία Άνευ Προηγουμένου", δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα μετά από έρευνα για το σκάνδαλο που σχετιζόταν με τα επιδόματα τέκνων, στο πλαίσιο της οποία ανακρίθηκαν δημόσια αξιωματούχοι, σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας συμπεριλαμβανομένου και του Ρούτε.

Η έρευνα απέδειξε ότι «παραβιάστηκαν θεμελιώδεις αρχές της νομοθεσίας από την ολλανδική φορολογική αρχή, με τις έρευνες για απάτη εις βάρος οικογενειών» και επρόκειτο τελικά για ένα απλό διοικητικό λάθος, χωρίς κακή πρόθεση. Ο επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής, Κρις βαν Νταμ, αποκάλεσε το σύστημα «μια μαζική διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας δεν υπήρχε περιθώριο για εξαιρέσεις», μέσω της οποίας περίπου 20.000 οικογένειες βρέθηκαν να δικάζονται για απάτη, ενώ κλήθηκαν να επιστρέψουν τα επιδόματα τέκνων, χωρίς να έχουν το δικαίωμα υποβολής έφεσης στα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2012.

Ορισμένοι έφτασαν στο χείλος της χρεοκοπίας ή αναγκάστηκαν να μετακομίσουν εξαιτίας άδικων απαιτήσεων για καταβολή δεκάδων χιλιάδων ευρώ, τη στιγμή που η υποτιθέμενη απάτη στοιχειοθετούνταν από λεπτομέρειες, όπως η λανθασμένη συμπλήρωση μιας αίτησης ή η απουσία μιας υπογραφής. Αρκετά ζευγάρια χώρισαν εξαιτίας των πιέσεων.

Υπουργοί, βουλευτές, δημόσιοι υπάλληλοι και δικαστές φέρουν μερίδιο ευθύνης για την υπόθεση, καταλήγει η έκθεση, που προτείνει «όλοι στον κρατικό μηχανισμό να αναρωτηθούν πώς θα αποτραπεί η επανάληψη ενός παρόμοιου γεγονότος». Σε συνέχεια των κατηγοριών για φυλετικές διακρίσεις, η φορολογική αρχή παραδέχτηκε επίσης ότι περίπου 11.000 οικογένειες μεικτής καταγωγής έγιναν αντικείμενο ακόμη πιο εξονυχιστικής έρευνας, ακριβώς εξαιτίας της καταγωγής τους. Ολλανδοί εισαγγελείς αρνήθηκαν να διενεργήσουν έρευνα για διακρίσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ανακαλύψει ενδείξεις εγκληματικών πράξεων.

Είκοσι από τις οικογένειες που κατηγορήθηκαν άδικα μήνυσαν υπουργούς από τρία κόμματα της συγκυβέρνησης του Ρούτε αυτή την εβδομάδα, κατηγορώντας τους για τον ρόλο τους στο σκάνδαλο αλλά και για εγκληματική αμέλεια, για αποτυχία χρηστής διακυβέρνησης, και για διακρίσεις και παραβιάσεις εις βάρος παιδιών. Η υπουργός Υγείας, Τάμαρα φαν Αρκ, ο υπουργός Οικονομικών, Βόπκε Χέκστρα, ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Πρόνοιας, Έρικ Βίμπες, ο πρώην υπουργός Φορολογικών υποθέσεων Μένο Σνελ, αλλά και ο Λόντεβικ Άσερ, πρώην υπουργός Πρόνοιας, είναι μεταξύ όσων μηνύονται.

Ο αρχηγός του κόμματος των Εργατικών, της ολλανδικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λόντεβικ Άσερ, που ήταν υπουργός κοινωνικής πολιτικής στην προηγούμενη κυβέρνηση, παραιτήθηκε εξαιτίας της υπόθεσης την Πέμπτη, αρνούμενος ότι γνώριζε πως η φορολογική αρχή «κυνηγούσε αδίκως χιλιάδες οικογένειες», όμως παραδεχόμενος ότι ένα αποτυχημένο σύστημα είχε «μετατρέψει την κυβέρνηση σε εχθρό των ίδιων της των πολιτών»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.