Τελευταία Νέα

Ντροπή - Απείλησαν με περικοπές σε συντάξεις και μισθούς αν καταβληθούν τα αναδρομικά

 Στη δίκη στο ΣτΕ οι εκπρόσωποι του Δημοσίου επικαλέστηκαν τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, ακόμα και την αγορά των Rafale, ώστε να αποκρούσουν την προσφυγή των συνταξιούχων.


Με τον 'φόβο' της περικοπής συντάξεων πρώτα και μισθών αργότερα επικαλέστηκαν οι εκπρόσωποι του ΕΦΚΑ, προκειμένου να μη συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις και να μην καταβάλουν το σύνολο των αναδρομικών, κατά τη χθεσινή εκδίκαση της νέας προσφυγής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η απόφαση για τα αναδρομικά, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ (723.000.000 ευρώ για τις επικουρικές και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα), αναμένεται στις αρχές του καλοκαιριού.

Με πρωθύστερα επιχειρήματα και επικαλούμενοι τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας επιχείρησαν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου να αποκρούσουν την προσφυγή που κατέθεσαν το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων (ΑΤΕ, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ κ.ά.) καθώς και μεμονωμένοι συνταξιούχοι με αίτημα την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων μέσω των οποίων η κυβέρνηση ερμήνευσε αυθαίρετα και αγνόησε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του Απριλίου του 2020 για την επιστροφή αναδρομικών ύψους 3,9 δισ. ευρώ σε περισσότερους από 2.500.000 συνταξιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των επιχειρημάτων που ακούστηκαν στην Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου ήταν το Μεταναστευτικό και η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, η «κούρσα» εξοπλισμών εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας και η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, που επικυρώθηκε μόλις χθες από τη Βουλή, η μεγάλη ύφεση εξαιτίας της πανδημίας και των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα αλλά και πρόσθετες δαπάνες για την υγεία λόγω του Covid-19.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου απείλησαν εμμέσως με περικοπή μισθών και συντάξεων, ειδικά όσον αφορά τις επικουρικές, εξαιτίας και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ελάχιστα ασχολήθηκαν με την ουσία της προσφυγής, δηλαδή με το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε με την προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αν και το ΣτΕ είχε κρίνει με σαφήνεια ότι πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά για το 11μηνο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016 όσον αφορά τις περικοπές στο σύνολο των συντάξεων και μάλιστα, σε μια πιλοτική δίκη που είχε ζητήσει η ίδια η κυβέρνηση διαμέσου του υπουργείου Εργασίας, από το καλοκαίρι και έπειτα μεθόδευσε το «ψαλίδισμα» των επιστροφών μέσω της ψήφισης νομοθετικών διατάξεων και της έκδοσης των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Το αποκορύφωμα της κυβερνητικής χυδαιότητας ήταν η πρόβλεψη ότι όσοι λάβουν τα αναδρομικά μόνο για τις κύριες χάνουν το δικαίωμα δικαστικής διεκδίκησης για τα ποσά που αντιστοιχούν στις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα δώρα.

«Η διοίκηση και ο ΕΦΚΑ, αποφεύγοντας να σχολιάσουν τα νομικά ζητήματα και την αρχή της νομιμότητας που παράγουν οι συνταγματικοί κανόνες για συμμόρφωση της διοίκησης με τις δικαστικές αποφάσεις, προσπάθησαν με δικονομικές ενστάσεις περί παραδεκτού και εννόμου συμφέροντος και με επίκληση στο δημοσιονομικό πρόβλημα, αιτήθηκαν εκ νέου να επανεξετάσει το δικαστήριο ζητήματα τα οποία λύθηκαν από τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (2287/2015 και 2288/2015 και 1439/2020)» επισήμανε ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, η διοίκηση ήρθε να κλαφθεί για τα δημόσια οικονομικά και ταμειακά ελλείμματα, αδιαφορώντας για το περιεχόμενο των δικαστικών αποφάσεων που έκριναν την επιστροφή σύνταξης, επικούρησης και δώρων. Αδιαφορεί για την κατάσταση, νομική και πραγματική, του συνταξιουχικού κόσμου και έμμεσα, με διάφορα δημοσιεύματα, αναφέρει ότι, αν δοθούν τα αναδρομικά, θα βουλιάξουν τα Ταμεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.