Τελευταία Νέα

Παγώνουν οι αντικειμενικές και ο ΕΝΦΙΑ του 2021!

Με τις παλιές αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2021, αφού λόγω της πανδημίας είναι δύσκολο να αλλάξουν στους επόμενους μήνες οι τιμές εφορίας των ακινήτων.


Παρά τις συστάσεις της Κομισιόν, μέσω της έκθεσης στο πλαίσιο της 9ης Μεταμνημονιακής εποπτείας, για άμεση αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέσα στον Μάρτιο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαμήνυσαν ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί, όχι μόνο για τον Μάρτιο, αλλά και για τους επόμενους μήνες.

Στο πλαίσιο, αυτό, η πιο πιθανή εξέλιξη είναι οι τιμές εφορίας των ακινήτων, να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα για φέτος και οι αλλαγές να αναβληθούν για το 2022.

Το γεγονός αυτό, ωφελεί όσους έχουν ακίνητα σε περιοχές που υπάρχει κίνδυνος αύξησης των αντικειμενικών τιμών και πρόκειται να προβούν σε αγοραπωλησίες, καθώς και όσους απλά κατέχουν ακίνητα, αφού δεν θα αυξηθούν ο ΕΝΦΙΑ, τα δημοτικά τέλη και άλλοι 18 περίπου φόροι και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα.

Στην έκθεσή της η Κομισιόν αναφέρει ότι «η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα γίνει μέσα στον Μάρτιο και θα οδηγήσει σε σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης», με την επέκταση του συστήματος και σε 7.000 περιοχές που σήμερα υποφορολογούνται. 

Εφόσον ίσχυε η δέσμευση έναντι της Κομισιόν, για το χρονοδιάγραμμα αναπροσαρμογής των τιμών εφορίας των ακινήτων, τότε, οι νέες τιμές θα ίσχυαν άμεσα για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, αλλά και για τον ΕΝΦΙΑ του 2021.

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών το θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο, όχι μόνο για να ολοκληρωθούν οι πίνακες με τις νέες αξίες τον Μάρτιο αλλά ούτε και στους επόμενους μήνες. Αιτία είναι η πανδημία και η υπολειτουργία των αρμοδίων υπηρεσιών, αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιδιώτες εκτιμητές τόσο για τις μετακινήσεις τους όσο και με τις δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία στην εργασία τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η πιο πιθανή εξέλιξη είναι οι νέες αντικειμενικές τιμές να αναβληθούν για το 2022 και για φέτος ο ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με τος ισχύουσες τιμές. Το αν θα γίνουν μειώσεις του φόρου είναι ένα ζήτημα, αλλά μάλλον θα αναβληθούν και αυτές, αφού εξάλλου, οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, θα δεχτούν ισχυρό πλήγμα, από την αύξηση φέτος, του αριθμού των απαλλασσόμενων.

Το σήριαλ των αναβολών

Οι νέες αντικειμενικές τιμές επρόκειτο να ισχύσουν από το 2019, στόχος που τελικά δεν επιτεύχθηκε. Ακολούθως το χρονοδιάγραμμα μετατέθηκε για το 2020, όπου και λόγω της πανδημίας, δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της αναπροσαρμογής τους.

Ο τελευταίος, επίσημος, στόχος ήταν να είναι έτοιμες μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, που δεν επιτυγχάνεται.

Το στοίχημα, τώρα είναι να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούλιο, ώστε να προλάβει το Taxisnet, να εκδώσει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με τις νέες τιμές.

Ούτε αυτή η προοπτική όμως είναι βέβαιη και το πιθανό είναι οι νέες αντικειμενικές να μεταφερθούν για το φθινόπωρο του 2021 και να ισχύσουν από την 1-1-2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.