Τελευταία Νέα

Δεν μειώνεται φέτος η προκαταβολή φόρου.

Ολόκληρη προκαταβολή φόρου θα πληρώσουν φέτος οι πληττόμενες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να ανακρούει πρύμναν στην υπόσχεση που έδιδε, για μείωση του πρόσθετου φορολογικού βάρους και για φέτος, όπως συνέβη το 2020.
Πέρυσι, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις από την πανδημία, μειώθηκε δραστικά η προκαταβολή φόρου ανάλογα με τα ποσοστά μείωσης του τζίρου, που εμφάνισαν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Για το 2021, οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα συνεχιζόταν η μείωση της προκαταβολής  στο πλαίσιο που ίσχυσε το 2020.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζουν, τώρα, ότι τα δημοσιονομικά δεδομένα, και τα καλπάζοντα ελλείμματα του προϋπολογισμού, δεν επιτρέπουν τη μείωση της προκαταβολής του φόρου και για φέτος.

Από τη φετινή προκαταβολή φόρου, θα απαλλαγούν μόνο όσοι επιχειρηματίες καταγράψουν ζημιές, για τη χρήση του 2020. Οι υπόλοιποι επαγγελματίες, θα έχουν τη μείωση της προκαταβολής του φόρου, που ισχύει γενικά για όλους, από τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε περίπτωση που τυχόν μειωθεί το εισόδημα άνω του 25%, ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει με αίτησή του στη ΔΟΥ, τη μείωση της προκαταβολής φόρου.

Η αίτηση υποβάλλεται μέχρι το τέλος του μήνα Σεπτεμβρίου του φορολογικού έτους στο οποίο έγινε η βεβαίωση και αφορά στα ποσά του φόρου για τις δόσεις που δεν έγιναν ληξιπρόθεσμες κατά το χρόνο της υποβολής της αίτησης.

Πόσο μειώθηκε το 2020

Η προκαταβολή φόρου το 2020 μειώθηκε για τις επιχειρήσεις που εμφάνισαν μείωση του τζίρου κατά το α΄ εξάμηνο του 2020, ως εξής:

Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.

Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.

Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.

Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

Έτσι, ο τελικός φόρος που πλήρωσαν ήταν μειωμένος κατά 56,7% (κύριος και προκαταβολή φόρου) για τα κέρδη του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, οι 188.651 επιχειρήσεις που κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο για τα κέρδη του 2019 πλήρωσαν συνολικά το ποσό των 2,39 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι κατέβαλαν φόρους ύψους 4,2 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απόφαση της κυβέρνησης να παρέχει έκπτωση στην προκαταβολή φόρου από 30% έως και 100% ανάλογα με την πτώση του τζίρου που είχε κάθε εταιρεία, καθώς και στη μείωση του συντελεστή φορολόγηση των κερδών από το 28% στο 24%.

Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων (φόρος εισοδήματος και φόρος επί των μερισμάτων) μειώθηκε από 35,2% στο 27,8%.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.