Τελευταία Νέα

Επαναφορά των πλειστηριασμών ζητάει η Κομισιόν

 Ένα γενικό «πάγωμα» όλων των αναγκαστικών μέτρων μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ταχεία και αποτελεσματική μεταχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ό,τι αφορά αφορά την άρση των αναγκαστικών μέτρων, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για την 1η κατοικία.

Ειδικότερα, μέσω της ένατης έκθεσης προόδου στο πλαίσιο της προγραμματικής ενισχυμένης μετα-εποπτείας, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, ζητεί την άρση του παγώματος των πλειστηριασμών, να μην παραταθεί πέρα από τις 15 Μαρτίου και να υιοθετηθούν προσωρινές και πιο στοχευμένες λύσεις, προκειμένου να προστατευτούν τα ευάλωτα νοικοκυριά».

«Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μέτρων περιορισμού προς στο τέλος του 2020, οι αρχές ανέστειλαν όλα τα μέτρα επιβολής σε όλες τις κατηγορίες οφειλετών, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των προπαρασκευαστικών της βημάτων, τα οποία μπορούν να ληφθούν αρκετοί μήνες. Ένα τέτοιο γενικευμένο πάγωμα όλων των εισπρακτικών μέτρων , εάν παραταθεί, θα εμποδίσει  έναν γρήγορο και αποτελεσματικό χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες. Οι αρχές καλούνται έτσι να υιοθετήσουν προσωρινά και πιο στοχοθετημένα λύσεις εγκαίρως, προστατεύοντας παράλληλα τα ευάλωτα νοικοκυριά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η Κομισιόν σημειώνει ότι η μεταρρυθμιστική δυναμική επιβραδύνθηκε, αλλά αναγνωρίζει ότι αυτό συνέβη υπό τις δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοιού. «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καλωσορίζουν τη συνεχιζόμενη στενή και εποικοδομητική ενασχόληση των Αρχών και τη συμφωνία σε μία σειρά αναθεωρημένων χρονοδιαγραμμάτων για κρίσιμης σημασίας μεταρρυθμίσεις», σημειώνει η έκθεση.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ελληνική οικονομία αναμένεται ότι συρρικνώθηκε 10% το 2020, ενώ για φέτος προβλέπεται μερική ανάκαμψή της. Η κυβέρνηση συνέχισε την προσαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων για τη στήριξη των ανέργων και των μισθωτών, οι συμβάσεις των οποίων ανεστάλησαν, επιμήκυνε τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και υιοθέτησε νέα στοχευμένα μέτρα προστασίας των νοικοκυριών και των εταιρειών.

Έως τώρα, τα μέτρα προστασίας της απασχόλησης «φαίνεται να είναι αποτελεσματικά και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερό παρά τη σημαντική οικονομική συρρίκνωση», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των ατόμων εκτός εργασίας αυξάνεται καθώς οι προσλήψεις νέων εργαζόμενων παραμένουν υποτονικές. 

Η έκθεση σημειώνει ακόμη ότι οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι «επωφελήθηκαν από τα κρατικά μέτρα στήριξης», ενώ προσθέτει ότι η πλήρης έκταση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο εταιρικός - και ο χρηματοπιστωτικός - τομέας αναμένεται να φανεί μόνο αργότερα, όταν θα αρχίσει ο σταδιακός περιορισμός των μέτρων στήριξης, όπως και σε άλλα κράτη - μέλη. «Θα πρέπει να γίνει προσεκτική διαχείρισή του για να αποφευχθούν απότομες συνέπειες», τονίζει η Κομισιόν. Επιπλέον αποκαλύπτονται εκτιμήσεις για συνολικό πακέτο 11 δισ. ευρώ φέτος (6,5% του ΑΕΠ έναντι 9,4% του ΑΕΠ το 2020).

Παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας, σημειώνει, οι Αρχές κατάφεραν να προχωρήσουν καλά σε μία σειρά τομέων, όπως της εκπαίδευσης, της διαχείρισης κρατικής περιουσίας, των ιδιωτικοποιήσεων και της ενεργειακής πολιτικής. Ειδικότερα, αναφέρεται σε δύο μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης - η πρώτη αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και η δεύτερη την ανώτατη εκπαίδευση. Σημειώνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων όλων των κρατικών επιχειρήσεων, η οποία ήταν συγκεκριμένη δέσμευση. Για τις ιδιωτικοποιήσεις αναφέρει ότι προχώρησαν οι διαγωνισμοί με την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής για τη Μαρίνα του Αλίμου, ενώ σημειώνει ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την ολοκλήρωση του σχεδίου για το Ελληνικό τους επόμενους μήνες και κάποια πρόοδος σε εκκρεμείς δράσεις που είναι αναγκαίες για την παραχώρηση της αξιοποίησης της Εγνατίας Οδού.

Οι μεταρρυθμίσεις, αναφέρει η έκθεση, συνεχίστηκαν και σε άλλους σημαντικούς τομείς, όπως της δημοσιονομικής διαχείρισης και της δημόσιας διοίκησης. «Μία σειρά αναλυτικών συγκεκριμένων οδικών χαρτών συμφωνήθηκαν για να προετοιμασθεί το έδαφος για αποφασιστική πρόοδο κατά την δέκατη έκθεση (αξιολόγησης) τον Μάιο», σημειώνει η έκθεση, όπως για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης για το προσωπικό της ΑΑΔΕ, την αποφυγή της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες και τη μείωση του σημερινού επιπέδου τους. Επιπλέον, οι Αρχές δεσμεύτηκαν σε μία σειρά συγκεκριμένα βήματα στους τομείς της υγείας, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.

«Με δεδομένη τη σημασία της στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής για την ανάκαμψη, η μεταρρύθμιση στο τομέα της δικαιοσύνης πρέπει να ξεκινήσει ξανά, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την αποτελεσματικότητα του συστήματος απονομής δικαιοσύνης συμβάλλουν στη διασφάλιση ταχείας υλοποίησης επενδύσεων», σημειώνεται στην έκθεση. Σημειώνεται ότι κάποιες βασικές μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα έχουν καθυστερήσει, αλλά «συμφωνήθηκε ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για την επόμενη αξιολόγηση». Η Κομισιόν καλωσορίζει την επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με την έκθεση, «ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών που αναμένεται έως τον Μάρτιο θα διευρύνει ουσιαστικά τη βάση φόρου ακινήτων. Στη συνέχεια, οι αρχές σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό μιας μεταρρύθμισης ουδέτερης απόδοσης στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας έως τα τέλη Απριλίου», φωτογραφίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 8% μετά την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα (3.000 περιοχές-φιλέτα), αξιοποιώντας τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει ακριβώς από αυτή την ένταξη. Στην περίπτωση που τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και δεν υπάρξουν ανατροπές, ο μειωμένος ΕΝΦΙΑ θα μπορούσε να ισχύσει από φέτος..


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.