Τελευταία Νέα

Μετά την Ακρόπολη… τσιμέντο και στον Τάφο του Θεμιστοκλή!

 Τον κίνδυνο καταστροφής του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή και του φυσικού του χώρου καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς της Πειραϊκής οι οποίοι αντιδρούν στα έργα επέκτασης του λιμανιού από τους Κινέζους του ΟΛΠ και της Cosco, θέτοντας ενώπιον των ευθυνών της την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που παραδέχτηκε πως εντοπίστηκαν διάσπαρτοι δομοί που πιθανόν να προέρχονται από το ταφικό μνημείο.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, η υπουργός Πολιτισμού αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι «εντοπίστηκαν διάσπαρτοι δομοί που πιθανόν να προέρχονται από το ταφικό μνημείο πλησίον της ακτής και σε περιοχή που δεν πραγματοποιούνται εργασίες της επέκτασης».

Η δήλωση αυτή προκαλεί εντύπωση, καθώς το υπό κατασκευή λιμάνι απέχει μόλις 100 μέτρα από το μνημείο…

Πάντως, η Υπουργός ανέφερε πως «δεν εντοπίστηκαν ορατές ενάλιες αρχαιότητες στο βυθό, όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω ιζηματογένεσης στην περιοχή».

Ας σημειωθεί πως η απαίτηση του Υπουργείου Πολιτισμού για ενδελεχή υποθαλάσσιο έλεγχο του πυθμένα με συσκευές υποβρύχιας διασκόπησης σε όλη τη θαλάσσια έκταση του προτεινόμενου έργου, δεν έχει ικανοποιηθεί πλήρως.

Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς της Πειραϊκής, η «διασκόπηση» δεν πραγματοποιείται μόνο με οπτικά μέσα (ROV) στις περιπτώσεις που οι αρχαιότητες έχουν καλυφθεί από ίζημα. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ειδικός τομογράφος.

Αναπάντητα ερωτήματα από την κυρία Μενδώνη

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις της κυρίας Μενδώνη στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κρ. Αρσένη, το Παρατηρητήριο Πειραϊκής και οι κοινοτικοί σύμβουλοι παράταξης «Ενεργοί πολίτες Α κοινότητας – Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή» Δήμητρα Βήνη και Σωτήρης Αλεξόπουλος θέτουν στην Υπουργό Πολιτισμού τα ακόλουθα αναπάντητα ερωτήματα:

Γιατί δεν έχει υποβληθεί το υλικό της αυτοψίας με συντεταγμένες μήκους, πλάτους, βάθους από την διασκόπηση που πραγματοποιήθηκε στο βυθό της Πειραϊκής στην περιοχή κατάληψης του έργου;

Πού βρίσκονται τρία χρόνια μετά την ανεύρεσή τους οι διάσπαρτοι λίθοι, τα αρχαία δομικά υλικά που εντοπίστηκαν στην υποβρύχια διασκόπηση τα οποία σύμφωνα με την δήλωση της Υπουργού προέρχονται από το ταφικό μνημείο; Ο φακός του παρατηρητηρίου της Πειραϊκής συνέλαβε φορτηγίδα της ΟΛΠ τον Ιούνιο 2020 να μεταφέρει λίθο και παρά τις καταγγελίες δεν δόθηκε ποτέ απάντηση ούτε για την προέλευση ούτε για την τύχη του.

Γιατί δεν σταμάτησε το έργο του νέου λιμένα προκειμένου να γίνει σωστική αρχαιολογική έρευνα βάσει του άρθρου 37 του Ν. 3028/2002 όπως ήταν ο όρος του ΚΑΣ σε περίπτωση που θα εντοπίζονταν αρχαιότητες; Εκτός κι αν η υπουργός δεν θεωρεί ως αρχαιότητες τους δόμους του ταφικού μνημείου!

Γιατί εφόσον η εφορεία εναλίων ισχυρίζεται ότι τυχόν αρχαιότητες στον βυθό δεν μπορούν να εντοπιστούν λόγω της ιζηματογένεσης, δεν προχώρησε σε περαιτέρω έρευνα διασκόπησης με sub bottom profiler;

Πώς αντιλαμβάνεται η Υπουργός πολιτισμού τον όρο «να συγχρονιστεί το έργο της κατασκευής του λιμένα με την ανάδειξη του Κονώνειου τείχους»; Το λιμενικό έργο εκτελείται ήδη 11 μήνες ενώ για την ανάδειξη του Κονώνειου Τείχους και Μνημείου του Θεμιστοκλή δεν έχει εκπονηθεί ακόμη καμία μελέτη από την ΟΛΠ.

Έπεσε σε αντιφάσεις η Υπουργός Πολιτισμού

Οι δύο κοινοτικοί σύμβουλοι τονίζουν πως «η Υπουργός έπεσε σε σωρεία αντιφάσεων και λαθών κατά την απάντησή της».

Συγκεκριμένα:

Ισχυρίστηκε ότι στις 12 Ιουνίου 2020 συνεχίστηκε το λιμενικό έργο πλην της βυθοκόρησης, μετά από διευκρίνιση του ΣτΕ , με επίβλεψη αρχαιολόγων. Το αληθές είναι ότι η ημερομηνία επανεκκίνησης των εργασιών της ΟΛΠ ΑΕ ήταν η 29η Ιουνίου 2020 χωρίς καμία επίβλεψη αρχαιολόγων, καθώς η υπουργός αδυνατεί να απαντήσει σε ερωτήματα που ήδη έχουμε θέσει και παλιότερα:

α.) Σε ποιο σκάφος επέβαιναν οι αρχαιολόγοι

β.) Πόσοι αρχαιολόγοι επέβλεπαν διότι άλλοτε δηλώνονται 3 ή 4 ή 5 σε σειρά εγγράφων.

γ.) Σε ποιες ημερομηνίες επιτηρούσε η Εφορεία Εναλίων.

Το γεγονός ότι οι εργασίες της ΟΛΠ ΑΕ εκτελούνταν χωρίς αρχαιολογική επίβλεψη αποδεικνύεται επίσης από την σκανδαλώδη έναρξη των χερσαίων επιχωματώσεων στις 6 Νοεμβρίου 2020 σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από το μνημείο του Θεμιστοκλή χωρίς προστατευτικό πλέγμα γύρω από το μνημείο, το οποίο πλέγμα τοποθετήθηκε κατόπιν καταγγελιών του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής και της αυτοψίας του τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, 20 ημέρες μετά την έναρξη των εργασιών.

Το ότι δεν επόπτευαν οι αρχαιολόγοι αποδεικνύεται εξάλλου και από την συνεχή απόρριψη χωμάτων τα οποία προκαλούσαν διαρκή ρύπανση στο μνημείο και στη θαλάσσια περιοχή όπως έγινε δεκτό με την προσωρινή απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά.

Είναι αρκετός ένας κυματοθραύστης για να προστατέψει το Ταφικό μνημείο Θεμιστοκλή από τους ισχυρότατους νότιους ανέμους της περιοχής; Η διάλυση των επιχωματώσεων και η διοχέτευση τόνων λάσπης στο μνημείο και στη θαλάσσια περιοχή δεν έχει προκάλεσε κανέναν προβληματισμό στην Υπουργό Πολιτισμού ώστε να επιβάλλει την εκπόνηση Ακτομηχανικής Μελέτης η οποία είναι προϋπόθεση για όλα τα λιμενικά έργα;

Η αμφίδρομη θέαση του μνημείου και του μνημειακού χώρου (Κονώνειο τείχος, Ψυττάλεια, Σαλαμίνα),που δηλώνεται ως στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι εφικτή, μετά την κατασκευή ενός τεράστιου επιβατικού σταθμού και εμπορικού κέντρου;

Αν το μνημείο τελικά σωθεί από τους νότιους ανέμους, προορίζεται για την εμπορευματοποίησή του από τους τουρίστες της κρουαζιέρας ή θα εφαρμοστεί η απόφαση του 2018 της Υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά που όριζε να διασυνδεθούν οι αρχαιότητες με τον Αστικό ιστό;

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κ. Αρσένης σχολίασε, μετά τις απαντήσεις που του έδωσε η Λίνα Μενδώνη:

«Μετά την Ακρόπολη, τσιμέντο και στον Τάφο του Θεμιστοκλή στον Πειραιά… Λόγω της ολιγωρίας του Υπουργείου, αυτή τη στιγμή τμήματα του μνημείου του Θεμιστοκλή ή αρχαιότητες από την ναυμαχία της Σαλαμίνας μπορεί να έχουν για πάντα εγκλωβιστεί, κάτω από τόνους λάσπης».




 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.