Τελευταία Νέα

Τα Φέσια είναι για το σπίτι των άλλων

 Η δικαιολογία ότι η ΝΔ «εξυπηρετεί κανονικά τις υποχρεώσεις της, αλλά τα χρέη αυξάνονται γιατί φταίνε τα πανωτόκια» είναι λίγο πολύ εξοργιστική.



Ας ξεκινήσουμε από μία βασική παραδοχή του καπιταλισμού και της αυτορρύθμισης της ελεύθερης αγοράς, στην οποία ομνύει η κυβέρνηση: Πρέπει οι τράπεζες να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους και να μειώσουν την έκθεσή τους σε κόκκινα δάνεια; Δάνεια δηλαδή τα οποία δεν εξυπηρετούνται; Πρέπει, ειδάλλως πρέπει να χρεοκοπήσουν, συμπαρασύροντας ολόκληρη την ελληνική οικονομία.

Λίγο πολύ αυτή ήταν και η βασική επιχειρηματολογία του κ. Μητσοτάκη για το νέο πτωχευτικό της «δεύτερης ευκαιρίας». Αυτής που αίρει για πρώτη φορά το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας ακόμα και φυσικών προσώπων για δέκα χιλιάρικα χρέος και εκποιεί το σύνολο κινητής και ακίνητης περιουσίας όποιου δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στην δεκαετή κρίση ή στα αλλεπάλληλα λοκντάουν της πανδημίας, αν γλίτωσε από την πρώτη.

Η έναρξη ισχύος του νέου πτωχευτικού συνέπεσε με τη δημοσίευση των ισολογισμών της Νέας Δημοκρατίας, ως διαβεβαίωση πως η ΝΔ έχει χρεοκοπήσει. Τα 216 εκατ. ευρώ χρέη στις τράπεζες που θα εξυγίανε το 2016 ο κ. Μητσοτάκης «βάζοντας τάξη στο σπίτι του», όπως έλεγε, έγιναν μέσα σε 4 χρόνια 342 εκατ. ευρώ. Η δικαιολογία ότι η ΝΔ «εξυπηρετεί κανονικά τις υποχρεώσεις της, αλλά τα χρέη αυξάνονται γιατί φταίνε τα πανωτόκια» είναι λίγο πολύ εξοργιστική.

Αρχικά, διότι ο κ. Μητσοτάκης είναι Πρωθυπουργός και αν κρίνει ότι οι τράπεζες λειτουργούν με τοκογλυφική κερδοσκοπία, είναι στο χέρι του να βάλει ένα φρένο στις κακές πρακτικές.

Πέραν αυτού ωστόσο, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επικαλεστεί την δικαιολογία αυτή ο κ. Μητσοτάκης έχοντας απέναντί του κάποιον από τους χιλιάδες πολίτες που θα χάσουν το σπίτι τους με τις ευλογίες της κυβέρνησής του από τα υπέρογκα πανωτόκια.

Πάμε όμως σε ένα άλλο ερώτημα: Αφού έχουμε καπιταλισμό και το αόρατο χέρι της ελεύθερης αγοράς ποιεί τα πάντα εν σοφία, γιατί η ΝΔ μέχρι στιγμής δεν έχει βαρέσει κανόνι;

Η απάντηση δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, εάν σταχυολογήσει κανείς τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΝΔ.

Για να ψηφίζει νόμους όπως η «δεύτερη ευκαιρία» που αποτελεί βίαιη αναδιάρθρωση της οικονομίας υπέρ των τραπεζών. Για να φεσώνει νομοθετικά το Δημόσιο με δύο δις. Ευρώ για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς (η οποία παρεμπιπτόντως έχει τη μεγάλη πλειοψηφία των δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού απορρόφησε την Αγροτική Τράπεζα που στο παρελθόν είχαν κάνει κουμπαρά για μία εικοσαετία). Για να νομοθετεί την ασυλία των τραπεζιτών για θαλασσοδάνεια που πήρε μεταξύ άλλων και η ίδια η ΝΔ, αφού πλέον από το 2019 για να διωχθούν ποινικά δεν αρκεί η αυταπάγγελτη δίωξη κάποιου εισαγγελέα, αλλά πρέπει οι ίδιοι να μηνύσουν τους εαυτούς τους.

Άδικο; Άδικο και βαθιά υπονομευτικό για την ίδια τη Δημοκρατία, αν η εκτελεστική εξουσία είναι υποχείριο οποιουδήποτε.

Και τι γίνεται τώρα με τα δάνεια της ΝΔ; Τρία τινά:

Οι τράπεζες παραχωρούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της σε κάποιο fund, το οποίο με τη σειρά του κάνει άμεσα απαιτητά τα χρέη ή της επιβάλλει μνημονιακού τύπου ρύθμιση που δεν μπορεί να επιβιώσει οικονομικά, η ΝΔ χρεοκοπεί και επίσημα στα χέρια του τεχνοκράτη κ. Μητσοτάκη και φτιάχνει νέο κόμμα με νέο ΑΦΜ, στα πρότυπα του Νέου Πανιώνιου. Πιθανό δεν το λες..

Η ΝΔ αποδέχεται και υπερψηφίζει την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αποδεχόμενη έτσι ότι το 75% της κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνει και το 40% της αποζημίωσης όσων βουλευτών και ευρωβουλευτών εκλέγονται με το κόμμα της παρακρατούνται στην πηγή και πηγαίνουν αυτομάτως στην αποπληρωμή των χρεών της ΝΔ. Πιθανό δεν το λες. Οι άνθρωποι λένε ότι είναι φιλελεύθεροι, όχι βλάκες.

Η ΝΔ συνεχίζει κανονικά να φεσώνει τις τράπεζες με γεωμετρική πρόοδο, αφού τα φετινά πανωτόκια των 34 εκατ. ευρώ του χρόνου θα είναι 38 και πάει λέγοντας, οι τραπεζίτες από την πλευρά τους συνεχίζουν να κάνουν τα στραβά μάτια και να υπαγορεύουν νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Και όσο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΝΔ, όλο και κάποιος φουκαράς θα βρεθεί να δεχθεί τηλέφωνο από κάποιο fund και να χάσει το σπίτι του, γιατί αλλιώς δεν βγαίνει ο λογαριασμός για την… εξυγίανση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.