Τελευταία Νέα

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί θεωρούν τον Μπάιντεν ηλικιωμένο

 Σύμφωνα με ένα από τα βασικά σενάρια ο 78χρονος τότε πολιτικός, που έδειχνε ήδη να έχει χάσει αρκετή από τη ζωτικότητά του, δεν θα ολοκλήρωνε τη θητεία του και θα αποχωρούσε περίπου στα μισά παραδίδοντας τη σκυτάλη στην κατά 22 χρόνια νεώτερη του, αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, η οποία θα κατέβαινε υποψήφια στις επόμενες προεδρικές εκλογές.



Μόνον που η Χάρις, αντί να ενισχύσει τις ελπίδες των Δημοκρατικών για να τους εκπροσωπήσει στην αναμέτρηση του 2024, γνώρισε τη μοίρα πολλών Αμερικανών αντιπροέδρων και βγήκε από το κάδρο. Στο μεταξύ ο Μπάιντεν γνωστοποίησε την πρόθεσή του να κατεβεί ξανά υποψήφιος, βέβαιος ότι θα έχει την υποστήριξη του κόμματός του.

Ο Πρόεδρος, όμως, φαίνεται πώς λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, αφού σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του CNN και δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους των Δημοκρατικών δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν κάποιον άλλον – κι όχι τον Μπάιντεν – ως προεδρικό υποψήφιο του κόμματός τους. Σημειωτέον ότι τον περασμένο χειμώνα μόνον οι μισοί από τους οπαδούς των Δημοκρατικών είχαν τη γνώμη αυτή.

Αλλά και σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις αρχές Ιουλίου για τους New York Times το 64% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων των Δημοκρατικών τάχθηκε κατά μιας νέας υποψηφιότητας του Μπάιντεν, ο οποίος βλέπει τη δημοτικότητά του να κατρακυλά κάτω από τα ποσοστά του Τραμπ, αφού σύμφωνα με τελευταία σφυγμομέτρηση της εταιρείας Gallup μόλις το 38% των Αμερικανών δηλώνει ικανοποιημένο από το έργο του κατά το έκτο τρίμηνο που βρίσκεται στην εξουσία.

Χάντικαπ για τον Μπάιντεν η ηλικία του

Η μεγάλη ηλικία του Μπάιντεν αποδεικνύεται το μεγαλύτερο μειονέκτημά του, αφού ειδικά νέοι πιθανοί ψηφοφόροι των Δημοκρατικών τον θεωρούν απλώς πολύ ηλικιωμένο. «Όπου να’ ναι κλείνει τα 80, έχει όλα αυτά τα προβλήματα υγείας και τώρα πέρασε και κορωνοϊό», δήλωσε μια Αμερικανίδα σε δρόμο της Ουάσιγκτον. «Δεν νομίζω ότι είναι πλέον ο πολιτικός που ήταν κάποτε», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν περιπίπτει συχνά σε μικρά ολισθήματα, που προκαλούν αμφιβολίες για τη σωματικό και διανοητικό του σφρίγος. Η δυσχέρεια στην εξεύρεση των κατάλληλων λέξεων σε ομιλίες του, η αδυναμία συγκέντρωσης ή μια πτώση απ’ το ποδήλατο δεν περνούν απαρατήρητες από την κοινή γνώμη. Και με τις εμφανίσεις του αυτές πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν να μπει όριο ηλικίας στους διεκδικητές του ύπατου αξιώματος στις ΗΠΑ.

Αν όχι ο Μπάιντεν, τότε ποιος;

Το πρόβλημα για τους Δημοκρατικούς είναι ότι ουδείς από τις τάξεις τους εμφανίζεται ως πραγματικά αξιόπιστη εναλλακτική του Μπάιντεν, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει ανοίξει ήδη η κουβέντα. Μεταξύ των ονομάτων που συζητούν ψηφοφόροι του κόμματος την μεγαλύτερη προτίμηση συγκεντρώνουν η Καμάλα Χάρις και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσαμ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του συνδρομητικού δικτύου News Nation το 31% θα προτιμούσε ως υποψήφια την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και το 17% τον Νιούσαμ, ποσοστά που δεν πείθουν ότι το στρατόπεδο των Δημοκρατικών θα συσπειρωνόταν με ενθουσιασμό πίσω από έναν εκ των δύο.

Άλλο ένα πρόβλημα για τους Δημοκρατικούς είναι ότι σε πολλές σφυγμομετρήσεις ο Μπάιντεν εμφανίζεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες από όλους τους υπόλοιπους να νικήσει για δεύτερη φορά τον Τραμπ – εφόσον οι δύο ηλικιωμένοι πολιτικοί βρεθούν ξανά αντιμέτωποι – και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων προβλέπουν σκληρή μάχη μεταξύ των δύο, πότε με τον Τραμπ να έχει το προβάδισμα και πότε με τον Μπάιντεν.

Σε αντίθεση, ωστόσο, με τους Δημοκρατικούς οι Ρεπουμπλικανοί έχουν μια καθαρή εναλλακτική έναντι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ: τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, που κάνει ντόρο εδώ και κάποιο διάστημα και θεωρείται από πολλούς στο κόμμα ως ένας «Τραμπ με μυαλό». Πέραν τούτου ο 43χρονος Ντε Σάντις θα εκπλήρωνε την επιθυμία πολλών ψηφοφόρων για έναν πιο νέο Πρόεδρο στο τιμόνι της χώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.