Τελευταία Νέα

Θέρμανση με βιοκαύσιμο από υπολείμματα καφέ τον χειμώνα στην Καρδίτσα

 Τις ανάγκες θέρμανσης για οικιακή και βιομηχανική χρήση θα καλύψει με το υπόλειμμα του καφέ η Καρδίτσα. Η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία της πόλης θα αξιοποιήσει τα κατακάθια του δημοφιλέστερου αφεψήματος ως καύσιμη ύλη.Η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας προχωρά στην παρασκευή ενός εναλλακτικού βιοκαύσιμου coffee pellet με την ανάμειξη ξυλώδους βιομάζας από κλαδέματα της πόλης και υπολείμματος καφέ.

Εκτός από την παρασκευή coffee pellet στην Καρδίτσα, κάποιες ποσότητες υπολείμματος καφέ έχουν μετατραπεί σε εδαφοβελτιωτικό.

Όπως εξηγεί στη Greenagenda.gr ο Βασίλης Φιλίππου, μέλος του ΔΣ της Συνεταιριστικής και project manager των ευρωπαϊκών έργων της ΕΣΕΚ ΣΥΝ.ΠΕ: «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι η αξιοποίηση βιο-υπολειμμάτων. Ήδη βρισκόμαστε σε συνεργασία με τον δήμο Καρδίτσας για τη θέρμανση των δημοτικών κτηρίων και πιλοτικά ξεκινάμε τον Αύγουστο σε ένα σχολείο όπου θα μετατρέψουμε ή θα εγκαταστήσουμε λέβητα που θα καίει το καινοτόμο βιοκαύσιμο. Εμείς συνεργαζόμαστε με το έργο “κάΦσιμο” της ΑΜΚΕ InCommOn για την εφαρμογή μιας μεθοδολογίας που διευκολύνει τη μετάβαση προς την κυκλική οικονομία, μέσα από το υπόλειμμα του καφέ, και ταυτόχρονα τροφοδοτεί με πρώτη ύλη την πόλη μας».

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με το καύσιμο είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ενεργοποιημένων πολιτών και εργαζομένων στην εστίαση και ταυτόχρονα ένα πλαίσιο συνεργατών για την τοπική συλλογή και αξιοποίηση. Αυτός ο καφές στην περιοχή της Καρδίτσας έχει υπολογιστεί σε 600 τόνους ετησίως, το υπόλειμμα που θα κατέληγε στον ΧΥΤΑ θα επιβάρυνε οικονομικά τον δήμο», σημειώνει ο κ. Φιλίππου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.