Τελευταία Νέα

Ανανεώσιμες ή πετρέλαιο; - Η πράσινη ενέργεια και ο έλεγχος της πραγματικότητας

 Οι «ανανεώσιμες» πηγές ενέργειας παγκοσμίως είναι περίπου το 3% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται, με την υδροηλεκτρική ενέργεια να παρέχει ακόμη 6%, στο παγκόσμιο ενεργειακό ισοζύγιο.



Υπάρχουν μύθοι γύρω από την πράσινη ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
Το ερώτημα αυτό τίθεται επειδή η επικρατούσα άποψη είναι ότι ο υδρογονάνθρακες ή πετρέλαιο ρυπαίνουν ενώ η πράσινη ενέργεια είναι φιλικές στο περιβάλλον.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα εξαρτάται τελικά από τη συνεχιζόμενη αφθονία προσιτής ενέργειας.
Μπορεί να ειπωθεί ότι χρήματα που δανείζονται κράτη και εταιρίες έναντι μελλοντικών εσόδων είναι στην πραγματικότητα δανεισμός μελλοντικών προμηθειών ενέργειας.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η εναλλακτική «πράσινη» ενέργεια σύντομα θα αντικαταστήσει τις περισσότερες ή όλες τις πηγές ενέργειας πετρελαίου και των παραγώγων του, αλλά αυτή η προσέγγιση δεν είναι ρεαλιστική.

Μόλις το 3%

Οι «ανανεώσιμες» πηγές ενέργειας παγκοσμίως είναι περίπου το 3% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται, με την υδροηλεκτρική ενέργεια να παρέχει ακόμη 6%, στο παγκόσμιο ενεργειακό ισοζύγιο

Reality Check ή έλεγχος πραγματικότητας

Ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα;

Υπάρχουν 7 στοιχεία που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ο έλεγχος της πραγματικότητας.

1)Όλη η ενέργεια που παράγεται από «ανανεώσιμες πηγές» είναι στην πραγματικότητα «αντικαταστάσιμη» ενέργεια, επισημαίνει ο αναλυτής Nate Hagens.
Κάθε 15-25 χρόνια (ή λιγότερο), πολλά ή όλα τα συστήματα και οι κατασκευές εναλλακτικής ενέργειας πρέπει να αντικαθίστανται από νέα μηχανήματα, νέα συστήματα.
Σχεδόν όλη αυτή η διαδικασία απαιτεί χρήση πετρελαίου.

2)Η «ανανεώσιμη» ενέργεια που προέρχεται από τον άνεμο και την ηλιακή ενέργεια είναι ασταθής και συνεπώς απαιτεί αλλαγές στην χρήση ενώ η αποθήκευση μπαταρίας σε κλίμακα που δεν είναι πρακτική όσον αφορά τα απαιτούμενα υλικά.

3) Οι μπαταρίες είναι επίσης «αντικαταστάσιμες» και δεν διαρκούν πολύ.
Το ποσοστό των μπαταριών ιόντων λιθίου που ανακυκλώνονται παγκοσμίως είναι σχεδόν μηδέν, οπότε όλες οι μπαταρίες καταλήγουν σε δαπανηρή και τοξική ταφή στην Γη.

4) Οι τεχνολογίες μπαταριών περιορίζονται από τη φυσική της αποθήκευσης ενέργειας και των υλικών.
Η μεταφορά εξωτικών τεχνολογιών από το εργαστήριο σε παραγωγή παγκόσμιας είναι ασήμαντη αυτή την στιγμή.

5) Τα υλικά και οι ενεργειακοί πόροι που απαιτούνται για την κατασκευή πηγών εναλλακτικής ενέργειας που δυνητικά μπορούν να αντικαταστήσουν την ενέργεια από το πετρέλαιο και τα παράγωγα του υπερβαίνει τα προσιτά αποθέματα υλικών και ενέργειας που είναι διαθέσιμα στον πλανήτη.

6) Κανείς δεν προσθέτει το τεράστιο κόστος των περιβαλλοντικών ζημιών που προκαλούνται από τα ορυχεία εξόρυξης λιθίου στην τιμή των μπαταριών λιθίου.
Μόλις συμπεριληφθούν τα πλήρη εξωτερικά κόστη, το κόστος αυτών των μπαταριών θα εκτοξευτεί αλλά αυτό δεν το αναφέρουν οι θιασώτες των μπαταριών λιθίου.

7) Καμία από τις λεγόμενες «πράσινες» «αντικαταστάσιμες» πηγές ενέργειας δεν έχει αντικαταστήσει το πετρέλαιο και τα παράγωγα του.
Το μόνο που έχει προσθέσει η εναλλακτική ενέργεια είναι η αύξηση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας.
Αυτό ονομάζεται Jevons Paradox: κάθε αύξηση της απόδοσης ή της παραγωγής ενέργειας αυξάνει μόνο την κατανάλωση.

Το παράδειγμα

Η κατασκευή ενός νέου αυτοκινητόδρομου δεν μειώνει πραγματικά τη συμφόρηση στον παλιό αυτοκινητόδρομο, ενθαρρύνει απλά τους ανθρώπους να οδηγούν περισσότερα, οπότε και οι δύο αυτοκινητόδρομοι θα έχουν κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Εάν καταργήσουμε το πετρέλαιο και συνολικά τους υδρογονάνθρακες με «αντικαταστάσιμη - ανανεώσιμη» ενέργεια, το πραγματικό ζήτημα είναι ότι δεσμεύουμε την μελλοντική ενέργεια με ακόμη περισσότερο χρέος.
Από την άλλη πλευρά, το μελλοντικό εισόδημα χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή δανείων, αλλά όλα τα μελλοντικά έσοδα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια αξίωση για την μελλοντική ενέργεια. Το «χρήμα» χωρίς πρόσβαση σε προσιτή ενέργεια είναι άχρηστο. Φανταστείτε να βρεθείτε στην έρημο Σαχάρα με ένα μεγάλο σάκο χρυσού και 100 δολάρια.
Είστε πλούσιοι από την άποψη του "χρήματος", αλλά αν δεν υπάρχει νερό, φαγητό και μεταφορά για να αγοράσετε με τα χρήματά σας, θα πεθάνετε.
Το θέμα είναι ότι το «χρήμα» είναι πολύτιμο μόνο εάν τα βασικά αγαθά της ζωής είναι διαθέσιμα σε προσιτές τιμές.
Αυτή τη στιγμή ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης στις Η.Π.Α. είναι περίπου 19 δολάρια ανά ώρα και το μέσο κόστος ενός λίτρου βενζίνης είναι 2,25 δολάρια.
Έτσι, με μόλις 7 cents εργασίας θα αγοράσει ένας άνθρωπος ένα λίτρο βενζίνης.
Αλλά τι θα συμβεί εάν ο πληθωρισμός αυξάνει το κόστος του πετρελαίου, αλλά οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι;
Τι θα συμβεί στην οικονομία εάν χρειάζεται μια ώρα εργασίας για να αγοράσει ένα λίτρο βενζίνης αντί για 7 λεπτά;

Το κρυφό κόστος της εναλλακτικής ενέργειας

Επικρατεί η άποψη ότι πρέπει να αντικαταστήσουμε ότι είναι ακριβό, οπότε η φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας… θα αντικαταστήσει το ακριβό πετρέλαιο, ή η μεταφορά θα αντικατασταθεί από φθηνό φυσικό αέριο κ.λπ.
Αλλά αυτές οι προτεινόμενες μεταβάσεις από το ακριβό στο φθηνό δεν είναι χωρίς κόστος.
Το κόστος αντικατάστασης 100 εκατομμυρίων οχημάτων εσωτερικής καύσης (ICE) είναι μη μετρήσιμο γιατί απλά είναι υπέρογκο όχι γιατί δεν μπορεί να εκτιμηθεί.
Το πραγματικό κόστος της «ανανεώσιμης» ενέργειας δεν έχει υπολογίσει το κόστος αντικατάστασης, το πλήρες κόστος κύκλου ζωής της «αντικαταστάσιμης» ενέργειας σίγουρα είναι πολύ υψηλότερο από ότι πολλοί μπορεί να φαντάζονται.

Το πλαστικό

Για παράδειγμα, όλο το πλαστικό στον κόσμο εξακολουθεί να προέρχεται από το πετρέλαιο.
(Σημειώστε ότι κάθε ηλεκτρικό όχημα περιέχει εκατοντάδες κιλά πλαστικού.)
Όπως δεν μπορούμε να μετατρέψουμε την ηλεκτρική ενέργεια σε καύσιμα jet, δεν μπορούμε να μετατρέψουμε ένα βαρέλι πετρελαίου σε καύσιμο ντίζελ.
Ο άνθρακας μπορεί να μετατραπεί σε υγρό καύσιμο, αλλά η διαδικασία είναι κοστοβόρος.
Το κόστος της ενέργειας σε ώρες εργασίας είναι πιθανό να αυξηθεί, πιθανώς περισσότερο από ό, τι μπορεί να αντέξει η παγκόσμια οικονομία.
Καθώς οι νέες τεχνολογίες και οι αυτοματισμοί αντικαθιστούν την δαπανηρή ανθρώπινη εργασία, είναι επίσης πιθανό ότι η αγοραστική δύναμη της εργασίας θα συνεχίσει να φθίνει.

Ο ρόλος της τιμής

Ο αναλυτής Gail Tverberg έκανε εξαιρετική δουλειά εξηγώντας ότι δεν έχει σημασία μόνο η διαθεσιμότητα της ενέργειας, αλλά και η προσιτή τιμή αυτής της ενέργειας για την καθολική πλειοψηφία των καταναλωτών.
Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να εκτυπώσουν ενέργεια.
Και πάλι, το «χρήμα» συνδέεται με την μελλοντική ενέργεια, επειδή η ενέργεια είναι το θεμέλιο της παγκόσμιας οικονομίας.
Χωρίς ενέργεια, είμαστε όλοι χαμένοι στην έρημο και όλα τα "χρήματά μας" είναι άχρηστα γιατί δεν μπορούμε πλέον να αγοράσουμε ότι χρειαζόμαστε.
Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να εκτυπώσουν άπειρα χαρτονομίσματα, αλλά δεν μπορούν να εκτυπώσουν ενέργεια, και έτσι όλες οι κεντρικές τράπεζες απλά προσθέσουν μηδενικά στα νομίσματα.
Δεν μπορούν να μετατρέπουν την ενέργεια σε πιο προσιτή ή να εγγυηθούν ότι η μελλοντική εργασία δεν θα απαιτεί περισσότερη ενέργεια.
Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα συμμετέχει σε ένα παιχνίδι, με τη θεωρία ότι η ενέργεια θα είναι πιο άφθονη και πιο προσιτή στο μέλλον.
Εάν αυτή η θεωρία αποδειχθεί λανθασμένη, τα «χρήματα» που θα εκτυπώθηκαν σήμερα για να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την αποπληρωμή των χρεών θα έχουν σχεδόν μηδενική αξία.
Το ερώτημα είναι: πόση ενέργεια, νερό και φαγητό θα αγοράσουν τα «χρήματα» που δημιουργούνται από το λεπτό αέρα στο μέλλον; Αυτό που έχει σημασία είναι πόση αγοραστική δύναμη διαθέτει κανείς με το σημερινό χρήμα για την αγορά πρώτων υλών.
Η Κίνα π.χ. υπολογίζεται ότι έχει αυξήσει τις απαιτήσεις για μελλοντική ενέργεια με τέτοιο ρυθμό που υπερβαίνει κατά πολύ την παραγόμενη ενέργεια οποιασδήποτε μορφής.
Η ασυμμετρία μεταξύ του συγκλονιστικού ρυθμού επέκτασης του «χρήματος» και της στάσιμης παροχής ενέργειας σημαίνει ότι η ψευδαίσθηση είναι μόνο προσωρινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.